INSIDER

Nem elírás, tényleg ez a szárnyas lett 2019 madara

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el az Év madara programot. Minden évben szavazással döntik el, hogy melyik szárnyas legyen az év madara.
  • Szerző: Ripost

A gólyatöcsöt, vagy régi nevén a széki gólyát választották az internetes szavazók 2019 madarának. A címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok, illetve azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni az emberek figyelmét.

A győztes gólyatöcs, régi nevén a széki gólya, hosszú lábával és csőrével egy miniatűr fehér gólyához hasonlít. Ez a madár igazi világpolgár, öt alfaja az Antarktisz kivételével az összes kontinensen előfordul.

Főleg vízi rovarokkal és más gerinctelenekkel, elsősorban alacsonyabb rendű rákokkal táplálkozik. Március-áprilisban érkezik a trópusi Afrikából, majd a költési időszak végén útra kel. Többségük augusztusban el is hagyja Magyarországot.


Legfontosabb magyarországi élőhelyei a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon találhatók. A faj itt találja meg azokat a sekély, 20-25 centiméter mély szikes tavakat és öntésterületeket, ahol hosszú lábaival a vízben gázolva táplálkozni, a kiemelkedő száraz területeken pedig költeni tud.

A Magyarországon rendszeresen fészkelő költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200-1000 pár között alakul. Magyarországon fokozottan védett állat a gólyatöcs, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

És ezeket olvastad már?