INSIDER

Naponta egy ember meghal lakástűzben! Mi van itt?

Két hét alatt 14 haláleset történt lakástûzben: még csak január fele telt el, mégis már 430 lakástûzhöz riasztották a tûzoltókat! Mi van itt?
  • Szerző: Ripost

Elképesztően sok a tűzeset az országban: gyakorlatilag minden nap meghal egy ember, óránként kigyullad egy lakás, és naponta 3-4 otthon teljesen megsemmisül: idén eddig már 430 tűzesethez riasztották a tűzoltókat! Január első felében 34-en sérültek meg lakástűzben, 14 emberen már nem lehetett segíteni. Évente 6-7 ezer lakástűz keletkezik, naponta átlagosan 15. A téli, fűtési időszakban kétszer ennyi, naponta akár 30 lakástűzhöz is riasztják a tűzoltókat.

A lakástüzek többségénél a mérgező füst vezet füstmérgezéshez,
rosszabb esetben halálhoz. Mindez megelőzhető lenne, egy jó minőségű füstérzékelő pár ezer forintba kerül, és tíz évig működik. Az eszköz 85 decibeles hangerővel jelzi a tüzet még annak kezdeti stádiumában, amikor még könnyen meg lehet fékezni

– nyilatkozta a %%-nak a Katasztrófavédelem szóvivője, Mukics Dániel.

A lakástüzekben többnyire egyedül élő idős emberek veszítik életüket,
például úgy, hogy elalszanak főzés vagy dohányzás közben. Évente csaknem 400 lakástűz keletkezik amiatt, mert a tűzhelyen, a sütőben felejtik az ételt. Mukics Dániel azt tanácsolta, hogy érdemes főzés közben ébresztést beállítani. Sok tűz keletkezik zárlat miatt is.

„Fontos, hogy otthonunk elektromos rendszerét mindig szakember építse ki és ellenőrizze, a házilagos megoldások fokozott kockázatot jelentenek. A kisgépeket – hajvasaló, hajszárító, kávéfőző, mobiltöltő – ne tartsuk áram alatt. Sérült vezetéket, hibás hosszabbítót, eldeformálódott, elszíneződött elosztót, elektromos vezetéket, konnektort soha nem szabad használni”

– hangsúlyozta a Katasztrófavédelem szóvivője.

 

Az égő karácsonyfát ki akarták dobni az erkélyen

Csillagszórótól gyulladt ki a kiszáradt karácsonyfa egy székesfehérvári
családi ház nappalijában szerda délelőtt Székesfehérvár-Kisfaludon. A
lakók kinyitották az erkélyajtót, hogy kidobják az égő fenyőt az
udvarra, de a beáramló levegőtől a tűzben felszabaduló gázok berobbantak a szobában.
A nappali üveg oldalfala tokostól kidőlt a teraszra, de a családnak szerencséje volt: a légnyomás elfojtotta a karácsonyfa lángjait. Az egyik lakó megsérült. A tűzoltók felhívják a figyelmet: a karácsonyfák mára nagyon kiszáradtak, rendkívül gyúlékonyak, ezért még a csillagszórókat se gyújtsák meg a karácsonyfákon!

Az egész nappali füstbe borult, de szerencsére senki sem sérült meg, a fát gyorsan az udvarra vitték és eloltották. Az elektromos lámpafüzér meghibásodása miatt is pillanatokon belül lángba borulhat a fenyő.

Hétfőn délelőtt csaptak fel a lángok egy szigetszentmiklósi családi
házban. Egy ötgyermekes anyuka éppen otthon volt a gyerekekkel.

Mindent ugyan úgy csináltam, mint szoktam

– meséli a %%-nak Gáspárné Orsolya.

„Elindítottam egy mosást, majd elmentem altatni a kislányt. Éreztem, hogy borzasztó füst szag terjeng a fürdőből. Láttam, hogy ég
minden, még a csempék is. A mosógép kábele okozhatta a tüzet, de nem tudjuk pontosan… Mivel ez egy tetőtér, a tűz terjedt tovább, teljesen lakhatatlanná vált a lakás. Én kimenekültem a gyerekekkel, átvittem őket a szomszédba, majd hívtuk a tűzoltókat. Az önkormányzattól kaptunk egy ideiglenes lakást, amit három hónapig használhatunk, de ennyi idő alatt nem tudjuk rendbe tenni a házat."

Mukics Dániel rávilágított: évente 6-7 ezer lakástűz keletkezik, naponta átlagosan 15. A téli, fűtési időszakban kétszer ennyi, naponta akár 30 lakástűzhöz is riasztják a tűzoltókat. Megoldás van: gyors és nem is drága, amivel az életünket és az otthonunkat óvhatjuk meg. „A nappaliba, hálószobába füstérzékelőt, a konyhába, fürdőbe úgynevezett kombinált hő- és füstérzékelő készüléket javasolok. Egy minőségi darab csupán 8-10 ezer forintba kerül és 10 évig biztonságot nyújt. A szerkezet a tűz keletkezésének elején jelez, így még gyorsan tudunk cselekedni. Érdemes otthonra beszerezni egy 2 kilós ABC porral oltót is, ami csak 2-3 ezer forintba kerül. Gondoljunk bele, hogy egy pár ezer forintos érzékelő megvásárlása sokkal olcsóbb, mintha újra kellene festeni a konyhát 50-60 ezer forintért, mert a tűzhelyen felejtettük az ételt, a sok füsttől pedig minden fekete és kormos lett. Egy egyszerű főzésből is könnyen lehet halálos füstmérgezés. Mindezt meg tudjuk előzni egy füstérzékelővel” – mondta a szóvivő.

És ezeket olvastad már?