INSIDER

Szívmelengető ötlet: Kölcsönözz nagymamát!

Május elején a tapolcai Wass Albert Könyvtár Facebook-oldalán megjelent egy felhívás Kölcsönözz könyvtári nagymamát címmel.

Mivel a gyerek nem mehet be a könyvtárba, mert nincs védettségi igazolványa, Tapolcán kitaláltak valamit. Május elején a tapolcai Wass Albert Könyvtár Facebook-oldalán megjelent egy felhívás Kölcsönözz könyvtári nagymamát címmel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Leírták, hogy hétköznapokon 14 és 18 óra között a kísérő nélkül érkező 18 év alatti gyerekeket a Tapolcai Nőklub védettségi igazolvánnyal rendelkező önkéntesei segítik a könyvtárban. A hír pillanatok alatt bejárta a Facebookot és óriási visszhangja lett. A felhívás kapcsán a Metropol megkereste az ötletgazdát és a kölcsönözhető nagymamák vezetőjét.

Kölcsönözz nagymamát! – szívmelengető akció indult Tapolcán

Kölcsönözz nagymamát! – szívmelengető akció indult Tapolcán
(Fotó: Tapolcai Média Facebook-oldala)

Negatív élményből kedves ötlet

- Hogyan jutott eszébe az ötlet?

„Fél évnyi kényszerű zárvatartás után múlt héten végre kinyithattunk„ – mondta Dr. Décsy Sándor a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója. „Az első napon én vállaltam, hogy a bejáratnál ellenőrzöm a védettségi igazolványok meglétét. Rögtön egy negatív élménnyel szembesültem. Egy fiatal fiú érkezett, akiről hirtelen nem tudtam eldönteni hány éves, ezért elkértem tőle az igazolványát. Közölte, még nincs 16 éves. Mivel nem volt vele nagykorú, akinek lett volna védettségi igazolványa, így nem engedhettem be. Innét indult a gondolat, hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani.”

- Logikus lenne, hogy a könyvtáros az a bizonyos felügyelő személy.

„Nem lehet, hiszen ő munkaidőben a munkáját végzi, ellenben önkénteseket bevonhatunk. Ekkor jutott eszünkbe a Tapolcai Nőklub. Nagyon aktívak, szinte mindenütt ott vannak és mindenben segítenek. Felhívtam az elnöküket, Edit nénit, félóra múlva már itt is volt. Mondta, megbeszéli a csoporttal, és már aznap este azzal hívott fel, hogy jövő szerdáig megvan a beosztás, mikor ki jön. Ezután született meg a Facebook-posztunk, ami gyorsan országos hírnevet szerzett a kezdeményezésünknek.”

A kísérő nélkül érkező 18 év alatti gyerekeket a Tapolcai Nőklub védettségi igazolvánnyal rendelkező önkéntesei segítik a könyvtárban

A kísérő nélkül érkező 18 év alatti gyerekeket a Tapolcai Nőklub védettségi igazolvánnyal rendelkező önkéntesei segítik a könyvtárban (Fotó: Tapolcai Média Facebook-oldala)

Negyven éven át gyermekkönyvtáros

”Az első perctől tetszett az ötlet, hogyne tetszett volna, hiszen negyven éven át voltam gyerekkönyvtáros, hogyne érintett volna érzékenyen, hogy a gyerekeket kizárják a könyvtárból„ – mondta Varga Károlyné, Edit néni, a Tapolcai Nőklub Egyesület elnöke. „Ha egyedül kellett volna megcsinálnom, akkor is megteszem, hogy ott legyek és segítsem őket. De a Tapolcai Nőklubban olyan hölgyek vannak, akikre mindig számíthatok. A tagok többsége 60 és 85 év közötti.”

- Milyen a kezdeményezés visszajelzése?

”Már mások is megkerestek bennünket, hogy lennénk-e másutt is kölcsönözhető nagymamák.„

- Ha jól tudom, másutt is segítenek a városban?

”Mindig akad tennivaló. Mi takarítottuk ki például a zsidó temetőt is. Nincs olyan munka, amiben mi ne vennénk részt.”

A tapolcai ötlet azóta már működik például Sümeg, Pápa és Nyíregyháza könyvtáraiban is.

A Metropol megkérdezte, mi a helyzet a legnagyobb fővárosi könyvtárhálózatnál.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik munkatársa elmondta, ők a rendeletben foglaltak alapján járnak el. Kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező személyt engednek be a könyvtárba. A gyerekek tehát csak védettségi igazolással rendelkező felnőtt kíséretében vagy saját védettségi igazolással léphetnek be.

 

És ezeket olvastad már?