Létrehozva: 2021.08.04.

Novák: továbbra is elérhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

Most is lehet támogatást igényelni a nagycsaládosoknak az autóvásárláshoz – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Novák Katalin kifejtette: azoknak, akik nagycsaládban élnek vagy már úton van a harmadik kisbabájuk, a kormány támogatást ad, hogy megvásároljanak egy legalább hétszemélyes autót.

Ehhez legfeljebb 2,5 millió forintos anyagi segítséget nyújtanak, s ezt nem kell visszafizetni, sőt „egyenesen a Magyar Államkincstártól az autókereskedőhöz érkezik ez az összeg, tehát nem is kell megelőlegezni” – emelte ki.

A támogatás az autó teljes vételárának a fele, de maximum 2,5 millió forint lehet – jelezte, hozzátéve: a költségvetésből 60 milliárd forintot fordítottak a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására.

A kormány újraindította a gazdaságot, és ennek a magyar családok lesznek a nyertesei – mondta Tállai András Mezőkövesden sajtótájékoztatón, szerdán.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a koronavírus járvány megtámadta a gazdaságot is, és veszélybe sodorta mindazokat az eredményeket, amelyeket 2010 óta elért az ország. Rámutatott: tíz évvel ezelőtt is a nemzeti érdekeket következetesen érvényesítő gazdaságpolitikával tudta kivezetni az országot a válságból a kormány, és „most is ezzel győztük le a válságot”.

A politikus emlékeztetett arra, hogy 2010 óta hatalmas gazdasági fordulatot hajtott végre a kormány, növekedési pályára állt a magyar gazdaság, és a sikeres válságkezelésnek köszönhetően továbbra is a növekedési pályán áll.

Rámutatott: a gazdasági növekedést eddig is a magyar családokra fordították vissza, az elmúlt években csökkentették a munkát terhelő adókat, és folyamatosan bővítették a családi adókedvezményt.

Tállai András felidézte, hogy a Fidesz vezette kormány egyik első intézkedése volt a családi adókedvezmény bevezetése, majd az elmúlt években folyamatosan bővült a gyermeket nevelő szülőknek járó adókedvezmények köre, összege. Kiemelte: az idén hagyja az állam az eddigi legnagyobb összeget a családoknál, a Pénzügyminisztérium számításai szerint 2021-ben 380 milliárd forint marad több mint egymillió családnál.

Az államtitkár leszögezte: a kormány családtámogató politikáját még a koronavírus-válság sem tudta felülírni.

Az államtitkár szólt a négygyermekes anyák kedvezményéről is. Elmondta: azoknak a nőknek, akiknek négy vagy több gyermekük van, egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem kell fizetniük a jövedelmük után. A mintegy 45 ezer nagycsaládos anya évente összességében több mint 20 milliárd forintot spórol.

Megerősítette, hogy az adókönnyítések folytatódnak jövőre is, a 25 év alatti fiatalok az átlagkeresetig mentesülnek az szja megfizetése alól, az adómentesség összességében évente 140 milliárd forintot hagy a fiataloknál.

Tállai András hangsúlyozta: a járvány kezdete óta a kabinet gazdaságvédelmi és a gazdasági növekedést erősítő intézkedéseket hozott, újraindították a gazdaságot, és ennek a magyar családok lesznek a nyertesei. „Most is az a célunk, hogy a gazdasági növekedés eredményeit a magyar emberek is érezzék az életükben, a gyermekeseket továbbra is kiemelten szeretnénk támogatni” – fogalmazott.

A kormány terve az, hogy ha sikerül a gazdasági növekedést 5,5 százalék fölé emelni, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszafizetik az idén befizetett adójukat az átlagbér szintjéig – mondta Tállai András. Hozzátette: ehhez a lakosság véleményét is várják a nemzeti konzultációban.

Júniusban az egy évvel korábbihoz képest 6 százalékkal nőtt a hazai üzletek forgalma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatsora szerint. A bővülés mértéke lényegében megegyezik a tavaly tavasz előtt tapasztalt ütemmel. A gazdaság és turizmus újraindulása ismét tartósan emelkedő pályára állíthatja a kiskereskedelmet – értékelte a szerdán megjelent adatokat a minisztérium közleményében Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

2013 nyarától a koronavírus-járvány hazai megjelenéséig, több mint 80 hónapon át folyamatosan javult a szektor teljesítménye. A tavaly áprilisi drasztikus visszaesést követően az idén júniusi az első havi adat, amely úgy mutat a korábbi évekre jellemző ütemű emelkedést, hogy annak mértékét veszélyhelyzeti intézkedések nem torzítják.

Az üzlettípusok közül hosszú idő után fordult ismét növekedőre a ruházati és az iparcikk boltok forgalma. A megélénkülő utazásokkal immár hónapok óta, egyre nagyobb arányban bővül a benzinkutaké. Az e-kereskedelem változatlanul őrzi az elmúlt esztendőben kivívott erős pozícióját. Az online és csomagküldő értékesítés havi teljesítménye a legutóbbi nyolc hónapból hatban haladta meg a korábban soha el nem ért 100 milliárd forintot.

Cseresnyés Péter hozzátette: „A foglalkoztatás rekordszinten van, közel 4,7 millióan dolgoznak hazánkban, a reálkeresetek több mint 100 hónapja emelkednek. Ha az emberek bepótolják tudatosan visszafogott, elhalasztott vásárlásaikat, a kiskereskedelem 2021 második felében felülmúlhatja a válság előtti volumenét. A gazdaság és turizmus újraindítása komoly lökést adhat az ágazat újbóli fellendüléséhez. A háztartások fogyasztásának bővülése hasonlóképpen hajthatja Magyarország megerősödését” – idézte az államtitkár szavait az ITM közleménye.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rettegnek a románok, szerintük a NATO őrült terve elpusztíthatja az országot

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

hirtv.hu

Paláver - Magyar Péter megjelent provokálni Szentkirályi Alexandra standjánál + videó

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

vg.hu

Talgo-ügy: csak nem talál jobb vevőt a spanyol kormány, nyerhetnek a magyarok

origo.hu

Meglepő dolgot tett a súlyos beteg Károly király

travelo.hu

Totál részegek voltak a madarak, az állatmentők azt hitték haldokolnak

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fogadjunk, hogy rájuk sem ismersz! Így néznek ki a Farm, ahol élünk sztárjai ma – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

7 millió a családi házakra: bővült az Otthonfelújítási program, íme a részletek!

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Jó híreket kapott a drukkerlány, aki a kemoterápia miatt ajándékozta el a meccsjegyét

INSIDER

Frontális karambol Környén: holttest vezette a kamiont

INSIDER

"A feladatunk nem rajoskodni, sznobot játszani, hanem kemény munkával megalapozni a jövőt"

INSIDER

Berúgta a kampányt Orbán Viktor: Brüsszelből csak a baj jön. Változás kell!