INSIDER

Nagy változás, nem téveszthetik meg a vásárlót a tejjel a boltban

Kizárólag az állati eredetû, valódi tejet tartalmazó élelmiszerek nevezhetők majd tejnek és tejterméknek - döntött az Európai Bíróság. Így új nevet kell találni többek közt a szója- és mandulatejnek.
  • Szerző: N.E.

Megtiltotta az Európai Bíróság, hogy a nem állati eredetű termékeket tejnek és tejterméknek, sajtnak nevezzék, és ezt a döntést minden tagállamnak át kell ültetnie saját jogrendjébe. Így hamarosan Magyarországon is eltűnik a boltok polcairól a mandula-, szója- vagy rizstej elnevezés, és a sajtról, vajról is tudhatjuk, hogy igazi tej van benne, másként egyéb nevet kap. A tejcsatát egy német szervezet, az Egyesület a Gazdaság Biztonságáért robbantotta ki.

"Egyetértek azzal, hogy a növényi leveket ne lehessen "tej" elnevezéssel forgalomba hozni, amit indokol, hogy valójában semmi közük a tejhez. A vásárlók számára megtévesztő lehet, hogy elnevezésükben jelenleg a „tej” szó is szerepel, és ezt erősíti, hogy például a rizstejet az UHT tejekkel azonos módon hőkezelik és csomagolják, és a dobozon lévő grafikákon gyakran a tejre hasonlító fehér folyadék az ábra" – vélekedik dr. Csanádi József okleveles élelmiszermérnök, élelmiszerbiztonsági igazságügyi szakértő.

Marad a mogyoróvaj és a disznósajt

Néhány termék kivételt élvez, ha megfelel bizonyos előírásoknak, és a hagyományos nemzeti eledelek is megtarthatják a nevüket. Ha például a mogyoróvajba állati eredetű vajat kevernek, és nem mesterséges telítőanyagot, akkor maradhat mogyoróvaj, és a disznósajt elnevezésről sem fogja senki azt gondolni, hogy tejtermék.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?