INSIDER

Nagy változás jön a középiskolákban

2020-tól átalakítják a szakképzés rendszerét - döntött a minisztérium.
címkék:
  • Szerző: Ripost

2020 szeptemberétől ötéves technikummá alakulnak a szakgimnáziumok  (ezeket hívták néhány évvel ezelőtte szakközépiskoláknak). A mai szakközépiskolák pedig (amelyeket régen szakmunkásképzőnek hívtak)  hároméves szakképző iskolákká alakulnak a szakképzés megújítása érdekében  - jelentette be Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén, a Szakképzés 4.0 stratégiát ismertetve.

"A szakképzési rendszernek meg kell felelnie a negyedik ipari forradalom kihívásainak;

a szakmai képzés fejlesztését az új szakképzési struktúra mellett a lemorzsolódás csökkentésének új rendszere, valamint új ösztöndíjrendszer is támogatja majd

- hangsúlyozta.
    A helyettes államtitkár felidézte, a kormány elfogadta a Szakképzés 4.0 stratégiát, ehhez a minisztériumcselekvési feladattervet készít, a dokumentum hamarosan a kormány elé kerülhet.
    Az idei az előkészítés éve, az átalakuláshoz szükséges törvényt és rendeleteket ebben az évben meghozzák, ezek 2020. január 1-jén lépnek majd hatályba. Az összetett stratégia végrehajtásához szükséges intézkedések bevezetését 2020 szeptemberében tervezik - közölte Pölöskei Gáborné.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?