INSIDER

Nagy cégek nevében verik át az embereket

Újabb módszerrel próbálkoznak a csalók. A Magyar Posta, a Google és a Telekom nevében jelennek meg játékok a telefonon. A felugró ablak értékes nyereményeket, többnyire telefonokat ígér.
  • Szerző: Ripost

„A játék teljesen hivatalosnak tűnik, a Posta és Telekom és a Google oldalához megtévesztően hasonló felülettel, betűtípussal„ – mondta el lapunknak Gábor, aki majdnem be is dőlt az átverésnek, csak az utolsó pillanatban vette észre, hogy itt az adataira ácsingóznak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Olvasónk egymás utáni napokon kapott értesítéseket ezekről a játékokról, több alkalommal is. Mindhárom ugyan arról szólt: néhány kérdés megválaszolása után kiírták, hogy „Gratulálok, nyertél”. Itt lett Gábor számára gyanús a dolog, ugyanis a nyeremény elküldéséért cserében azt kérték, utaljon el 324 forintot és adja meg az adatait.

„Nem nagy összeg, főként ahhoz képest, hogy a nyeremény, amivel kecsegtettek, a legdrágább, legmenőbb telefonok egyike” – mesélte Gábor. Szerinte azért is hitelesnek tűnik a játék, mert alatta arccal és névvel ellátott hozzászólások vannak, amik mind arról szólnak, hogy mások már megkapták a nyereményt. Gyanús viszont az is, hogy sürgetik a játékost.

„Már csak három nyeremény van!” „A Samsung elfogyott, már csak Iphone-t lehet nyerni!” Ilyen és ehhez hasonló kiírásokkal keltik az emberben azt az érzést, hogy ha most ezt kihagyja, nem lesz több alkalom – tette hozzá Gábor.

Csakhogy ezek a nagy cégek nem így hirdetik a nyereményjátékaikat. A Magyar Posta biztonsági felhívást is közzétett az oldalán: az értékes nyereményeket, számos esetben mobiltelefont ígérő „nyereményjátékot” nem ők hirdették meg.

„Gyanakvásra adhat okot már az is, ha olyan nyereményjátékról kap értesítést, amely ismeretlen önnek. Érdemes ellenőrizni a Posta honlapján, ahol minden akciót közzéteszünk” - szól a figyelmeztetés. A Telekom és a Google nem tett közzé újabb figyelmeztetést, de korábban már ők is közölték, hogy ilyen módon nem hirdetnek játékot.

„Sajnos időről időre előfordul, hogy adathalászok visszaélnek nagy szolgáltatók nevével, ezeknek az ügyfelek mellett maguk a vállalatok is kárvallottjai.” – közölte a -tal a cég sajtóosztálya egy korábbi eset kapcsán. Elmondták: a csalás célja nem a megjelenített összeg befizettetése, hanem további postaláda jelszó és bankkártya adatok megszerzése, ezért különösen óvatosnak és körültekintőnek kell lenni. Ha a tökéletesen utánzott logó és arculat megtévesztő is, mindig ellenőrizzük a weboldal címét. Ez sosem egyszerűen a cég neve .hu vagy .com-mal. Ha a http jelzés mellett nincs ott az s betű, ami a security rövidítése, vagyis jelzi, hogy biztonságos a weboldal, az is gyanakodásra adhat okot.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?