INSIDER

Nagy bajban vannak az allergiások

A napokban számolt be a Yahoo Lifestyle arról, hogy bizony van összefüggés a klímaváltozás és az allergiások tüneteinek rosszabbodása között.
  • Szerző: Ripost

A Yahoo Lifestyle írása szerint az elmúlt időszak szélsőséges időjárási viszonyai a világ ökoszisztémájában is károkat okoznak. És sajnos az allergiás betegek a kellemetlen következmények listájához a virágporokat is hozzáadhatják...

„Az éghajlatváltozás miatt a fák beporzása egyre korábban történik meg” – mondja dr. David Rosenstreich, az Albert Einstein Orvostudományi Főiskola és a Montefiore Orvosi Központ allergia- és immunológiai osztályának igazgatója.

Mindezt sajnos alátámasztja a magyarországi pollenhelyzet is.

Az Időkép.hu portál térképe szerint jelenleg az ország nagyjából kétharmadában magasabb az átlagnál a pollenszórás, ami rengeteg ember életét keseríti meg.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az elmúlt napokban megjelent a levegőben a „nyárfaszösz” is, amely a közhiedelemmel ellentétben nem allergén, az allergiás tüneteket a most virágzó tavaszi fák pollenszemei válthatják ki, közülük is elsősorban a nyír és a platán.

A %%-nak nyilatkozó allergológus orvos is összefüggést lát a klímaváltozás és az allergiás megbetegedések számának növekedése között.

 „Az átlaghőmérséklet emelkedése és a tartós csapadékhiány is fokozza az allergének számát. A klímaváltozás miatt ráadásul egyes növényfajok észak felé vándorolnak, így hazánkban is megjelenhetnek olyan növények pollenjei, amelyek eddig nem voltak Magyarországon" – mondta lapunknak dr. Altmayer Anita. Hozzátette: sajnos az allergiaszezon is kitolódik, ám ma már vannak olyan kezelési módok, melyek nagyon sokat tudnak segíteni a betegeknek.

„Mivel manapság nem receptköteles a legtöbb allergia elleni készítmény, így pontos számot nem tudunk adni, hogy hányan lehetnek allergiások az országban. A korábbi becslések a lakosság 10 százalékára tették ezt a számot” – mondta a %%-nak az orvos.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?