INSIDER

Nagy a baj, szennyezett a víz a népszerű budapesti iskolában

A gyerekek csak palackozott vizet ihatnak, mert a csapvízről kiderült, hogy ólommal szennyezett.
  • Szerző: Ripost

Kétszeresen is átlépte a határértéket a Szomszédok című teleregényből jól ismert gazdagréti általános iskola csapvizének ólomtartalma.

Már egy hete csak palackos vizet ihatnak a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola diákjai és dolgozói az ólomszennyezettség miatt - írja a Bors. A mérések szerint az intézmény több pontján 22,6 mikrogrammnyi anyagot találtak egy liter csapvízben, ami a megengedett határérték kétszerese. Az iskola igazgatója a lapnak azt mondta, hogy nem a bejövő vízzel van a probléma, mivel ott még jó az ivóvíz minősége.

"A vízművek rendszeresen ellenőrzi a vízminőséget, ezért is derült ki most, hogy valami nincs rendben. A szakértők szerint az iskolán belül van a probléma, de egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan hol. Azon va­gyunk, hogy minél előbb visszaálljon a rend" – magyarázta Brucker László. A magas ólomszennyezés azért érdekes, mivel az iskola 1986-ban épült, amikor már elvileg nem használtak ólmot a vízvezetékrendszerben.

Bár az igazgató szerint Gazdagréten nem kell aggódni, a szennyezés híre mégis nyugtalanítja a környékbelieket.

"Pont az iskolával szemben lakom, ezért amikor kiderült, hogy szennyezett a víz, én is elkezdtem aggódni. Hiába nem iszunk csapvizet, az ember mégis használja, például a főzéskor" – mondta Serafin Józsefné, akinek az unokája éppen a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskolába jár.

"Körülbelül egy hete jelezték a szülőknek, hogy baj van, azóta nem engedik, hogy a gyerekek a csapból igyanak. Az unokám is a palackos vizet issza. Jó, hogy ez kiderült, de vajon mióta isszák a gyerekek az ólmos vizet?" – tette fel a kérdést a szomszéd hölgy.

A Bors által megkérdezett szakember szerint nem könnyű megtalálni a probléma forrását.

"Ahhoz, hogy bemérjük, hogy honnan jön az ólom, ki kell deríteni, hogy milyen csöveken fut a víz az épületben. A régi iskolákban még előfordulhat, hogy ólomcsövet használtak. Az is lehet, hogy a csövek nagy részét már kicserélték, de egy kis részen a régi típusú van, ami szennyezheti a vizet. Emellett a meleg víz előállításánál is kerülhet oda nem illő anyag a folyadékba" – magyarázta Ruska Zoltán vízvezeték-szerelő, aki szerint rosszabb esetben akár milliós tétel is lehet a rendbehozás.

És ezeket olvastad már?