INSIDER

Müller Cecília válaszolt a Ripostnak: kiderült, ki dönt az olthatóságról

Az operatív törzs megtartotta hétfői sajtótájékoztatóját, ahol a friss hírekkel jelentkeztek.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Gál Kristóf, az ORFK-szóvivője először a Hősök terén tartott vasárnapi tüntetésről beszélt. Elmondta, hogy vasárnap magánszemélyek gyűlést szerveztek a Hősök terén, miközben azt nem lehet megtenni. A szervezőkkel szemben közigazgatási eljárás indult, hat személy ellen maszkhasználat elmaradása miatt szabtak ki büntetést. Kérte, hogy a közös eredményeket senki ne veszélyeztesse!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy 46 éves volt a legfiatalabb és 96 éves a legidősebb áldozata a vírusnak vasárnap. Az oltási sorozat az oltási tervnek megfelelően zajlik, óriási erőket mozgatnak meg – tette hozzá. Az egészségügyi dolgozók oltása befejeződött. Elmondta, hogy az elmúlt négy napban beoltották az idősotthonban lakókat és a bentlakásos szociális intézményekben lakókat. Több mint 72 ezer személy került beoltásra – tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, a héten oltják be a következő kört, a 89 évesnél idősebbeket. Át kellett dolgozni az e heti oltási tervet, mivel 18 ezer Moderna-vakcina beérkezésére számítottak, de kevesebb mint 11 ezer érkezett. Mindezek ellenére elkezdődik a harmadik kör oltása.

Az AstraZeneca is engedélyt kapott, és a kormány egymillió főre elegendő orosz, és két és félmillió főre elegendő kínai vakcinát szerzett be – mondta Müller Cecília. 85 ezer Pfizer-vakcina érkezhet a héten, és még Moderna-vakcinát is várnak.

Müller Cecília válaszolt a kérdésére is: az olthatóságról a háziorvosnak kell döntenie.

„Természetesen a háziorvos dönt az olthatóságról, mint ahogy minden olthatóságról mindig az oltóorvos dönt. Ahhoz, hogy a harmadik szakaszt elkezdjük, a legidősebb honfitársak oltását, a házorvosok megkapták azt a listát, akik jelentkeztek védőoltásra” – mondta kérdésünkre válaszolva. Hozzátette, azért is fontos, hogy az orvosok döntsenek az olthatóságról, mivel ők ismerik a betegeik kórtörténetét, és ott helyben el tudják dönteni, oltható-e az idős személy.

„Dönthet úgy, hogy nem javasolja, vagy átmenetileg nem javasolja, és betegségéből adódóan később olthatóvá válik a személy” – magyarázta.

A háziorvosok a Moderna egy ampulláját kapják, ebben 10 ember oltására megfelelő adag van. A háziorvosnak azt is tudnia kell, hogy ha egy érintett nem mobilizálható, vagy ha nem a hivatalos lakcímén, hanem az ország másik végében tartózkodik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?