Létrehozva: 2021.04.26.

Müller Cecília: hatalmas mennyiségű vakcinaszállítmány érkezett

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma már a 3,6 millió főt is átlépte.

Kiss Róbert rendőr alezredes nyitotta meg az operatív törzs sajtótájékoztatóját április 26-án, hétfőn.

A hétvégi nyitás során a rendőrség azt tapasztalta, hogy a lakosság többsége együttműködő volt – mondta Kiss Róbert.

Fotó: facebook

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 2137 esetben intézkedtek a rendőrök. 915 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Péntek éjjel egy nyíregyházi apartmanházban intézkedtek csendháborítás miatt.

Felhívta a figyelmet, hogy amint az oltottak száma eléri a négymilliót, újabb változások lépnek életbe. A kijárási tilalom kezdete kitolódik majd éjfélre, az üzletekbe pedig 23 óráig lehet majd vásárolni. Jelentősebb változás lesz, hogy igazolvánnyal rendelkezők számára kinyitnak az éttermek belső részei, a szállodák, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, könyvtárak, edzőtermek, uszodák.

Müller Cecília az Operatív Törzs sajátótájékoztatóján
Fotó: M1 – YouTube

Hatalmas mennyiségű oltóanyag érkezett az országba, szombaton 600 ezer Sinopharm-vakcina jött Kínából. A minőségi és mennyiségi ellenőrzés után vasárnap ki is szállították az oltópontokra és a háziorvosoknak is.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy már több mint 3,6 millió ember kapott legalább egy oltást. Felhívta a figyelmet, hogy a kínai vakcina egy inaktivált, teljes elölt vírust tartalmaz. Ezzel kapcsolatban az is kiderült, hogy a magyar vakcinát is inaktivált vírus alapján fejlesztik ki.

Az országos tiszti főorvos szerint a különböző variánsokkal szemben is hatékony lesz a kínai vakcina, egyelőre még zajlanak a vizsgálatok ezen a téren. Nagyon jól teljesít az online időpontfoglalás portálja, az eeszt.gov.hu.

A WHO az üzente, hogy senki nincs biztonságban, amíg mindenki nincsen biztonságban. A saját egészségünk megtartásán túl felelősek vagyunk mások egészségéért is„ – mondta Müller Cecília. A napokban az oltóbuszok Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében járnak.

”A járvány továbbra is velünk van„ – mondta Müller Cecíia.

Az indiai mutáns okozza a legnagyobb járványt Indiában, és a kórokozók nem ismernek határokat. Európában Svájcban is megjelent már ez a variánst. A virológusok szerint az itthon használt öt vakcina védelmet nyújt az indiai mutánssal szemben is.

Az országos tiszti főorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a teraszok nyitása után továbbra is felelősséggel tartozunk egymásnak. Közterületen maszkot kell viselni és a higiéniai szabályokat be kell tartani.

A szennyvízminták azt mutatják, hogy a legtöbb városban csökkenőben a vírus örökítőanyagának a mennyisége, egyedül Debrecenben mértek stagnálást.

A magyar oltási program európai összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. Ez lehetővé teszi, hogy újabb lépéseket tegyünk a mindennapi élet és a gazdaság újraindítása érdekében. Amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, új intézkedések lépnek életbe. Ezen intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött.

A védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során. A konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.

A kormány véglegesítette az új szabályokat tartalmazó rendeleteket. Ezek alapján:

- A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

- Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

- A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

- A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

- A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

- Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

- A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.

- A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

- A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja.

Az oltási program előrehaladtával további döntések születhetnek majd az élet újraindítása érdekében. Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki az oltási programban való részvétellel és a védelmi szabályok betartásával részt vesz a járvány elleni összefogásban.

A részleteket tartalmazó kormányrendelet itt érhető el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Telegdy-Kapás Boglárka teljesen összeomlott

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Az iskolások harmadát érinti egy különleges egészségügyi probléma

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány