INSIDER

Müller Cecília: Túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén

A brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.
  • Szerző: Ripost

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője közölte: 46 százalékos az átoltottság Magyarországon. Emellett Európában elsőként kezdtük meg a fiatalok oltását.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az oltópontokon folytatódik a 16-18 év közötti regisztráltak oltása. Ezzel ellentétben más országok a 60 éven felülieket sem oltották be teljes körűen.

György István és Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján (Fotó: koronavírus.gov.hu)

„A reggeli órákban átléptük a 4,5 millió beoltottat” – jelentette be György István.

Az oltásra regisztrált 95 ezer fiatal jelentős része foglalt időpontot. 144 ezer regisztrált is kapott SMS-t Pfizer-oltásra. Számukra keddig érhető el a Pfizer-vakcina, utána újabb embereket fognak értesíteni.

A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal folytatják az oltást. Figyelmeztetett még: aki orosz oltóanyagot szeretne, annak sietnie kell, mert Szptunyikból már az utolsó kontingens érkezett.

434 személy szegte meg az elmúlt napon a kötelező maszkviselés szabályát, még 55 ember szegte meg a kijárási tilalmat. Ismét csökkent a karanténban lévők száma, 1589-et rendeltek el az elmúlt napon, 945-en vannak, akiket mobilon tudnak ellenőrizni.

Müller Cecília bejelentette, hogy túl vagyunk a harmadik hullám nehezén. A gyógyult esetek száma most már négyszerese az aktív fertőzöttekének.

Figyelmeztetett egyúttal, hogy a járvány még nem zárult le, a környező országokban is magasak a számok, mivel nem áll rendelkezésre annyi oltás, mint Magyarországon.

Csökken a szennyvízben a vírus örökítőanyagának a mennyisége. Pécsen és Szekszárdon kissé emelkedett.

Müller Cecília bejelentette: beindulnak és folytatódnak az elektív ellátások és a népegészségügyi szűrővizsgálatok.

„Mindenki feltétlenül menjen el a szűrővizsgálatokra” – kérte az országos tiszti főorvos. Hangsúlyozta, hogy a járvány is rávilágított a megelőző vizsgálatok fontosságára.

Külön kiemelte, hogy küszöbön áll a nők nagy létszámú méhnyakrákszűrése, amelyre 3 évenként sor kerül Magyarországon. Összesen 310 ezer meghívólevelet fog kiküldeni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?