INSIDER

Müller Cecília: újabb diagnosztikai eszköz van a kezünkben, számos antigénalapú teszt is rendelkezésünkre áll

Október 19-én, hétfőn is megtartotta sajtótájékoztatóját az operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

Az országos tiszti főorvos közölte: 1478 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 31, többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 32 283 fő. 1896 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az elhunytak életkora 49-től 94 éves korig terjed, mindannyian krónikus vagy valamilyen társbetegségben is szenvedtek. Jellemzően szív- és érrendszeri, anyagcsere-problémákkal küzdöttek. Müller Cecília felhívta a figyelmet a légzőszervi problémákkal küzdők, illetve a dohányosok sérülékenységére a vírussal szemben.

Müller Cecília
Fotó: YouTube / M1

Mivel Európa-szerte a járvány második hullámának felemelkedő szakaszában vagyunk, ezért kiemelten fontos az óvintézkedések betartása. Magyarország a védekezés szempontjából középmezőnyben van az elhunytak és fertőzöttek tekintetében.

„Mindnyájunk felelőssége, hogy legjobb tudásunk szerint védekezzünk” – mondta.

Az országos tiszti főorvos kérte, hogy mindenki éljen az ingyenes, influenza elleni védőoltás lehetőségével. Az influenza-védőoltás nagy segítség a krónikus betegek számára!

A tavaszi első hullám során megtapasztalt információk és adatok segítik a mostani védekezést. Alapvetően eddig a PCR-tesztek eredményeit fogadták el, de számos antigénalapú tesztet fejlesztettek ki a tudósok, ez a teszt az aktuális fertőzöttséget mutatja ki és akár a mentőben is használható, így mire beérnek a kórházba, tudni lehet a fertőzöttségről.

„Ez a teszt bevizsgálásra került a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma által, pozitivitás esetén nagyon nagy az egybeeshetőség a PCR-teszttel is, ezért ez egy újabb diagnosztikai eszköz a kezünkben” – jelentette be Müller Cecília.

Ennek köszönhetően a középsúlyos betegek tesztjét már a mentőkocsiban elvégezhetik, és a kórházba kerülés pillanatában tudhatják az orvosok a beteg állapotát.

Operatív törzs
Fotó: YouTube / M1

A szót Kiss Róbert rendőr alezredes vette át. Bejelentette: megváltozott az ausztriai határátlépés szabálya. Hétfőtől korlátozás nélkül utazhatnak be az országba. Az elmúlt napokban összesen 109 rendőri intézkedés volt, ebből 55 esetben maszkviselés miatt.

5199 új hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt hétvégén.

Újságírói kérdésekre megválaszolták:

- nem várható el, hogy a gyerekek az iskolában napi 6-8 órát viseljék a maszkot

- a veszélyeztet csoportoknak javasolják az utcán is a maszkviselést

- Csakis egyeztetés után menjünk a háziorvoshoz influenza elleni védőoltás beadatására

- Halottak napjával kapcsolatban azt javasolják: tartsunk távolságot és figyeljünk az óvintézkedésekre. Viseljünk maszkot a temetőben is!

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?