Létrehozva: 2021.02.09.

Müller Cecília elárulta, hogy kik kaphatják az orosz vakcinát

Az operatív törzs megtartotta keddi tájékoztatóját, ahol a friss hírekkel jelentkeztek.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy elkezdődött az idei tanév második féléve. Az oktatás rendszere működik, a középfokú oktatási intézményekben március 1-ig továbbra is digitális oktatás van. Az operatív törzs havonta 300 ezer liter fertőtlenítőt biztosít. 73 óvodában volt rendkívüli szünet, és 115 általános iskolában volt egy-két osztályban tanrenden kívüli oktatás – mondta Maruzsa, hozzátéve, hogy a középiskolai felvételi eljárás is sikeres, nem terjedt a vírus emiatt. Idén több diák jelentkezett középiskolai felvételire, mint tavaly, és az idei középiskolai felvételik eredménye nagyrészt megegyezik a korábbi évekkel.

Fotó: M1
Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a középiskolai felvételi eredmények nem romlottak, és ez azt mutatja, hogy az oktatás jól vizsgázott a mostani járványidőszakban is. Mind az írásbeli, mind a szóbeli érettségit le tudja a kormány bonyolítani a mostani helyzetben – mondta az államtitkár. Tavaly sehol sem alakult ki járványgócpont – tette hozzá.
Egy ferencvárosi lakásban 10 személy ellen intézkedtek házibuli tartása miatt. Mindnyájan külföldiek voltak – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.
Müller Cecília országos tiszti főorvos többek között arról beszélt, hogy az elmúlt napok fokozott figyelemre ösztönöznek mindenkit. Az összes járványügyi adatot figyelembe véve ugyanis romlás is látható, mert egyre többen vannak kórházban és egyre nagyobb a pozitív tesztek aránya. Körülöttünk több országban harmadik hullámról beszélnek, de ez nem az: valójában arról van szó, hogy a második hullámnak a lefelé tartó fázisában egy megtorpanás látható – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy mindeközben a szennyvízvizsgálatok eredménye is kedvezőtlen adatokat mutat – ezért mindenkit óvatosságra int.

Zajlik az oltás

Müller Cecília elmondta, hogy több mint 35 ezer idős embert oltottak be a mögöttünk hagyott időszakban, míg a mostani héten folytatódik az idősek és a krónikus emberek beoltása. Mindez természetesen több fázisban zajlik – tette hozzá.

Most először kapnak Pfizer-vakcinát a háziovosok

A háziorvosok a rendelkezésükre bocsátott lista alapján szervezzék meg azoknak a behívását, akiket oltani tudnak – mondta Müller Cecília. Most először kapnak Pfizer-vakcinát a háziorvosok.

A nem krónikus betegséggel rendelkezők kapnak a Sputnik V-vakcinából

560 fővárosi háziorvost arra kért Müller Cecília, hogy válasszanak ki 5 főt, akiket majd az oltópontokon Sputnik V-vakcinával oltanak majd. A regisztrált krónikus betegséggel nem rendelkezők kapják meg majd a Sputnik-vakcinát – tette hozzá. A maximális biztonságra való törekvés jegyében döntöttek így a hatóságok. Benyújtotta a Covid-19-betegség elleni Szputnyik V vakcina bejegyzésére vonatkozó kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI). Erről, valamint a kérelem benyújtásának az EMA általi megerősítéséről kedden Moszkvában tett bejelentést az RFPI. „Az RFPI 2021. január 29-én kérelmezte a Szputnyik V vakcina bejegyzését az Európai Unióban, és kezdeményezte az információátadást az EMA-nak a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) eljárásán keresztül” – áll az orosz szuverén alap közleményében. Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy az orosz bejegyzési igényt gyorsan át fogják tekinteni az Európa Unióban, és „politikai érveket nem fognak alkalmazni ebben az eljárásban”. Megismételte, hogy a nagyszabású vakcinaszállítások Európába csak az orosz lakosság átoltása után kezdődhetnek meg. Mint mondta, ez májusban-júniusban válhat esedékessé. Az RFPI közleményében emlékeztetett, hogy az alap és vakcinafejlesztők, illetve az EMA képviselői január 19-én konzultációt tartottak. Orosz részről az engedélyeztetési eljárásban való részvételre támasztott igényt tavaly október 22-én nyújtották be. Az RFPI tájékoztatása szerint Azerbajdzsán hétfőn megadta az engedélyt az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája, illetve a Szputnyik V kombinált tesztelésére. A kísérlet a hónap végén kezdődik, és fél évig tart majd. Az RFPI közölte, hogy a tesztelést több országban fogják elvégezni, mindenütt 100 önkéntes bevonásával. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Szputnyik V kijevi elutasításával kapcsolatban kijelentette, hogy a vakcina iránt nagy a kereslet, ezért ha az ukrán vezetés nem kér a szállítmányokból, több jut másoknak. Megjegyezte, hogy Ukrajnában sokan vannak olyanok, akik beoltatnák magukat az orosz vakcinával, és úgy vélekedett, hogy a bizalmatlanság „abszolút kisebbségi álláspont”, amely komolyan szemben áll az elismert teszteredményekkel. Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 15 019-cel – ez a legalacsonyabb szám október 17. óta – 3 998 216-ra emelkedett. A napi növekmény 0,38 százalék, az új esetek 9,7 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 426 732-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 530-cal 77 598-ra nőtt, a felépülteké pedig 21 795-tel 3 493 886-ra emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 105 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 214 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 638 807 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

magyarnemzet.hu

Vége a szappanoperának: ő lesz a Barcelona vezetőedzője a következő idényben

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

magyarnemzet.hu

Váratlan helyen csapott össze az amerikai csúcsfegyver az orosz védelemmel

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

travelo.hu

Bemutatkozott Malaika, a Magán Zoo legfiatalabb bundás lakója

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja

INSIDER

Karácsony Gergelyen erőt vett a kapuzárási pánik