INSIDER

Müller Cecília lerántotta a leplet az oltás utáni ellenanyagszint-mérésről

Fontos dologról beszélt Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.
  • Szerző: Ripost

Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elmondta, sokszor merül fel a kérdés, hogy ha egy védőoltás mindkét adagját követően nem mérnek jelentős mennyiségű ellenanyag termelődést, mit tegyenek? Az országos tisztifőorvos azt mondja, az ellenanyag szint nem ad elégséges információt arra nézve, hogy az oltás ad-e elég védettséget a szervezetben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs sajtótájékoztatóján
Fotó: M1 – YouTube

„Mostantól kezdve a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni” – jelentette be Müller Cecília, aki biztatott rá, hogy éljenek a lehetőséggel a még be nem oltottak.

„Változatlanul az a legfontosabb feladatunk, hogy a fertőződést elkerüljük!” – mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília azt mondja, sokszor merül fel a kérdés, hogy ha egy védőoltás mindkét adagját követően nem mérnek jelentős mennyiségű ellenanyag termelődést, mit tegyenek? Az országos tisztifőorvos azt mondja, az ellenanyag szint nem ad elégséges információt arra nézve, hogy az oltás ad-e elég védettséget a szervezetben.

Indiai mutánst továbbra sem azonosítottak Magyarországon, de Müller Cecília szerint ez mindössze idő kérdése. Az indiai egy dupla mutáns vírus, úgy tűnik, hogy nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a brit variáns.

Aki három hónapon belül esett át a betegségen, annak sem ellenjavalt az oltás felvétele.

Szerencsére már sokan regisztráltak védőoltásra: mint kiderült, már 4,7 millióan, és 80%-uk már meg is kapta valamelyik rendelkezésre álló vakcinát. Az internetes foglalási felület folyamatosan nyitva van, most már 2-3 napon belül elérhető az oltás.

A 16-18 évesektől is azt kérte Müller Cecília, hogy regisztráljanak az oltás felvételére. Számukra az időpontfoglalási lehetőséget a későbbiekben biztosítanak majd.

Kedden elkezdődött a háziorvosok díjazása is, az első összegek utalásra kerültek. Müller Cecília megköszönte áldozatos munkájukat, melyet oltóorvosként végeznek, de az asszisztenseknek és önkormányzati dolgozóknak is megköszönte a munkáját. Praxisonként 70 ezer forint kerül utalásra.

„Magyarországon minden engedélyezett vakcina hatásos és biztonságos” – mondta el Müller Cecília, aki szerint az a legfontosabb, hogy a járványban mindenki védetté váljon.

Gál Kristóf pedig arról számolt be, befejezte a rendőrség a nyomozást azzal a vírusszkeptikussal szemben, aki nagy nyilvánosság előtt olyan kijelentéseket terjesztett, amelyek alkalmasak voltak a járványügyi védekezés meghiúsítására. A rendőrség a nyomozást befejezte és a vádemelési javaslatot megküldte a bíróságnak.

Az oltási programban elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába, amikor már senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen. Az eredményes vakcinabeszerzéseknek köszönhetően ugyanis már nem a vakcina mennyiségen múlik, ki mikor kapja meg az oltást.

Az online időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu (ez az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági portálja).

Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön regisztrációja milyen státuszban van: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

Ha még nem regisztrált, akkor megteheti a vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Majd kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor és melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy a második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kap. A foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

Kérjük, hogy aki szeretne oltást kapni, az mielőbb foglalja le az időpontot!

Kérjük, hogy a lefoglalt időpontban pontosan jelenjen meg! Az oltásra vigye a személyi igazolványát, a TAJ-kártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolást.

Kérjük a regisztráltakat, ha már foglaltak online időpontot és a háziorvosuk is hívja őket oltásra, akkor jelezzék a háziorvosnak, hogy már van időpontjuk kórházi oltópontos oltásra! Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Kérdés-válasz

Ki jogosult most online időpontfoglalásra?

Minden olyan regisztrált, aki még nincs beoltva és akinek már feldolgozták, illetve érvényesítették a regisztrációját. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön regisztrációja milyen státuszban van: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

Nem rég regisztráltam, de még nem érvényes a regisztrációm. Foglalhatok időpontot?

Nem. Csak a már feldolgozott, érvényes regisztrációval rendelkezők jogosultak az időpontfoglaló használatára. Ha Ön pár napja regisztrált, kérjük legyen türelemmel a regisztrációja érvényesítéséig, és azt követően, egy másik alkalommal már használhatja Ön is az időpontfoglalót.

Milyen vakcinával történik az oltás?

Az oltás időpontfoglaló felületet által felajánlott vakcinákra van lehetőség az időpontot foglalni. A felajánlott lehetőségek a rendelkezésre álló vakcinák függvényében változnak. Jelenleg Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik vakcinával való oltásra lehet időpontot foglalni.

Hová tud időpontot foglalni?

Minden, az időpontfoglaló rendszerben felajánlott kórházi oltópontra.

Csak a lakcím szerinti kórházi oltópontra lehet időpontot foglalni?

Nem, akár más településen található kórházi oltópontra is. A foglalásnál azonban vegye figyelembe, hogy a második oltást is ugyanott fogja megkapni, ahol az első oltást.

Az oltás második időpontja is ugyanott történik, ahol az első oltás?

Igen, a második oltás is csak ott történhet, ahol az első.

Lefoglaltam az időpontot. Utólag tudom módosítani?

Nem.

Nem találok most megfelelő időpontot. Ha most nem foglalok, akkor is jogosult maradok az oltásra?

Igen.

Lefoglaltam az időpontot, de mégsem tudok elmenni a lefoglalt időpontra. Mit tegyek?

Kérjük, hogy lehetőleg jelenjen meg az oltáson a lefoglalt időpontban! Ha valamilyen oknál fogva Ön mégsem tud megjelenni a lefoglalt időpontban, akkor is jogosult marad az oltásra a későbbiekben.

A háziorvosom is hívott oltásra miután már lefoglaltam az időpontot. Mit tegyek?

Kérjük, hogy ha a háziorvosa is hívja Önt oltásra, akkor jelezze neki, hogy Ön már foglalt online időpontot kórházi oltópontos oltásra. Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Családtagok foglalhatnak egy időpontot?

Minden regisztrált saját maga számára tud időpontot foglalni. Természetesen, ha családtagok külön-külön találnak olyan időpontot az oltásra, amikor együtt is tudnak menni, megtehetik.

Hatósági házi karanténban vagyok. Mehetek oltásra?

Nem.

Én szeretnék menni oltásra, de más vakcinát kérek.

Ez az oltási akció Sinopharm, AstraZeneca, illetve Szputnyik vakcinával történik. Ha ez nem felel meg Önnek, akkor kérjük, hogy ne foglaljon most időpontot!

Krónikus beteg vagyok. Foglalhatok időpontot?

Az AstraZeneca-vakcina alkalmazási előírása szerint igen, ez az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavallat. A Sinopharm-vakcina az egyensúlyban tartott, megfelelően kezelt krónikus betegnek adható. A Szputnyik-vakcina esetében pedig bizonyos – az alkalmazási előírásban rögzített – kockázati krónikus betegségek esetén nem adják.

De mint minden más oltásnál, itt is az oltóorvos hatásköre eldönteni, hogy oltható vagy sem. Ezért fontos kitölteni a hozzájáruló nyilatkozatot a meglévő betegségek feltüntetésével és a meglévő krónikus betegséget az oltóorvosnak az oltás előtt szóban is jelezni.

Már megkaptam az első oltást, akkor én is foglalhatok időpontot a második oltásra?

Nem. Azok foglalhatnak így időpontot, akik még egyáltalán nem kaptak oltást. Azok akik már megkapták az első oltásukat, a másodikat is ugyanott kapják.

Aktív beteg vagyok. Foglalhatok időpontot?

Ha Ön jelenleg akut koronavírus-fertőzött vagy egyéb más lázas, akut betegsége van, akkor most nem oltható. Természetesen jogosult marad az oltásra később is.

Várandós vagyok. Foglalhatok időpontot?

A várandósoknak esetében a Pfizer és a Moderna vakcina alkalmazható, így ebben az oltási akcióban nem tud részt venni.

3 hónapon belül estem át a koronavírus-fertőzésen. Így is foglalhatok időpontot?

Már azoknak az oltása is lehetővé vált, akik 3 hónapon belül estek át a koronavírus-fertőzésen. Azonban az oltóorvos hatásköre mindig eldönteni, hogy oltható vagy sem.

Mit vigyek az oltásra?

A TAJ-kártyát, a személyi igazolványt és kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf

Lehetőség szerint, a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról.

A második oltásra is kell majd online időpontot foglalni?

Nem. Az oltóponton az első oltás beadásakor automatikusan kap egy időpontot a második oltásra is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?