INSIDER

Müller Cecília: minden megyében van fertőzött

Az elmúlt 24 órában 36 új betegeget találtak.
  • Szerző: Ripost

Nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet – hangsúlyozta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kiemelte azt is: az elkövetkező napokban, hetekben a tömeges megbetegedések szakaszába léphetünk.

Az elmúlt 24 órában 36 új fertőzöttet találtak – közölte. Hozzátette: számos olyan eset van, akik már megfertőződtek, de nem mutatják a betegség tüneteit, hiszen a fertőződést követően az esetek 80 százalékában enyhe tünetekkel áteshet valaki a betegségen, azonban az idősekre és a kockázati csoportba tartozókra nézve a vírus kockázatos, komoly megbetegedést okozhat.

Fotó: MTI

Megköszönte, hogy az idősek betartják az értük is hozott intézkedéseket, és a felhívásnak megfelelően kevesebben mennek utcára.
Majd azt is kifejtette: az emberi találkozások minimálisra csökkentése érdekében változott meg az eljárásrend úgy, hogy a potenciális fertőzöttekhez a mentőszolgálat segítségével jutnak el. A mentők veszik le a mintát, és azt juttatják el a laboratóriumba.

Szólt arról is, hogy az egészségügyben naponta számos intézkedést hoznak, készülnek a legmagasabb esetszámra. Minden egészségügyi intézmény növeli kapacitásait, felkészül a betegek fogadására, s folytatódnak a gyógyszer és a vakcina kifejlesztésére irányuló kutatótevékenységek is.

Arra vonatkozóan, hogy Magyarországon hányan fertőződhetnek meg, Müller Cecília azt mondta, erre készülnek modellszámítások. Egy járvány terjedésének számos tényezője van, amiből csak egyik az esetszám – tette hozzá. Az biztos, hogy a ténylegesen fertőzöttek jóval többen vannak, mint az azonosítottan fertőzöttek, éppen azért, mert sokaknál nem okoz tüneteket, betegséget a vírus. A jelenlegi 167 igazolt fertőzött közül 108 hordozó, vagyis nem mutatnak tüneteket, nem betegek, csak hordozzák a vírust.

A hét elhunyt átlagéletkora 69 év volt, öten közülük szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegségben szenvedtek, egy daganatos és egy vastagbél-beteg volt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?