Létrehozva: 2020.12.18.

Müller Cecília: Magyarországon itt kezdődnek az első oltások

Az operatív törzs megtartotta pénteki sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Gál Kristóf az ORFK-szóvivője elmondta, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt napokban oltásügyi szervezési feladatok miatt volt távol, és megköszönte, hogy időt tudott szakítani a tájékoztatóra.

Fotó: M1

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy az utóbbi napon a sok gyorsteszt eredményeként nőtt több mint 4 ezerrel a fertőzöttek száma. Úgy tűnik, egy plató fázisban van a járvány – fogalmazott. Nem csökken jelentősen a kórházban fekvők száma, és ez arra int minket, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy elhunyt egy 19 éves fiatal az elmúlt napon, akinek előzőleg agytályogja volt, ez bakteriális, gombás eredetű gyulladásos folyamat eredményeként jelentkezett nála, és „élettel összeegyeztethetetlenné vált„ az állapota. Megköszönte, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak a koronavírus-oltásra, és azoknak is megköszönte, akik papír alapon válaszoltak pozitívan.
A védőoltások nagyon különbözőképpen hatnak – mondta a szakember. Most is számos kihívás van a koronavírus-járvány elleni vakcinák fejlesztése során – tette hozzá. Müller Cecília elmondta, hogy nagyon gazdag tárháza alakult ki a koronavírus-elleni vakcináknak. Jövő év elején sokféle vakcinával fogunk találkozni, a különféle vakcinák pedig különféle módon fognak hatni. Lesz antitest-alapú, vagy éppen RNS-alapú vakcina is. „Várjuk az engedélyt, és a vakcinát is. Kijelöltük azokat az oltópontokat, ahol elkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása. Elsőként a Dél-pesti Centrumkórházban indul az oltás” - mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy kétszer kell beadni majd a vakcinát, három hetes különbséggel. 5795 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt napon – mondta még Gál Kristóf. Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt napokban
oltásügyi szervezési feladatok miatt
volt távol. Tájékoztatóját a már ismert járványszámokkal kezdte. „Látjuk a mai adatokat, amelyek fluktuálnak, mindig van valamennyi hullámzás, mert a hétvégén kevesebben fordulnak orvoshoz” – jegyezte meg. Úgy látja, nem csökken jelentősen a kórházban lévők száma, ami „arra int minket, hogy óvatosnak kell lennünk”, még karácsonykor is, amikor zsúfolt helyekre vagy ünnepelni mennénk. „Nem javaslom azt, hogy nagy létszámban különböző háztartásokból összegyűljünk. A pontos intézkedéseket december 21-én Orbán Viktor fogja bejelenteni” – jelezte Müller Cecília.
Gál Kristóf ORFK-szóvivő elmondta, hogy

238 maszkos szabálysértőt találtak az elmúlt huszonnégy órában, a számuk a maszkszabály szigorítása óta már 14 ezer.

286 olyan emberrel szemben is intézkedtek, akik vétettek a kijárási tilalom ellen, és 9 ember helytelen módon csoportosult csütörtökön. Elmondta, elhunyt egy 19 éves fiatal az elmúlt napon, akinek

előzőleg agytályogja volt, ez bakteriális, gombás eredetű gyulladásos folyamat eredményeként jelentkezett nála, és „élettel összeegyeztethetetlenné vált” az állapota.

Megköszönte, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak a koronavírus-oltásra, és azoknak is megköszönte, akik papír alapon válaszolnak pozitívan.

A védőoltásokról

A védőoltásokkal kapcsolatban általánosságban elmondta,
12 különböző betegség ellen oltanak ma Magyarországon.
„Az oltóanyagban a vírus elölt állapotban van jelen, mégis kiváltja a szervezetből az immunválaszt, hogy amikor a vírus később megérkezik, a memóriasejtek már működésben legyenek” – ecsetelte. Felidézte a gyermekbénulás időszakát, amely betegség gyötrelmei és tragédiái védőoltás hatására tűntek el, nem azért, mert az azokat okozó vírus nincs jelen. Beszélt a vakcinatípusokról, a vektorvakcináról, a fehérje és a nukleinsav (mRNS, DNS) alapú vakcinákról, utóbbiak úgy működnek, hogy megtermeltetik a szervezettel azt az anyagot, amely válaszolni fog az érkező vírusnak később. Megerősítette a kormányfő által reggel elmondottakat, melyek szerint

a Dél-pesti Centrumkórházban kezdődik az oltás a Pfizer vakcinájával, amelyet -70 fok alatti hőmérsékleten kell tárolni.

„Ezt a védőoltást kétszer kell beadni, amennyi vakcina érkezik, annak a számnak a felét tudjuk beadni, három héttel később ugyanazok az érintettek kapják az oltások másik felét” – mondta. „Kérem, hogy bízzanak a vakcinában, várjuk, a két ünnep között érkezik” – tette hozzá, elmondva még, hogy a 35 ezer oltás után jön majd a többi.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Úgy tette vissza a leszakadt lökhárítót, ahogy senki, a végén jött a zseniális slusszpoén - videó

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

life.hu

Bevállalós technikával küzdött a betegségével Katalin hercegné

ripost.hu

„Csontsovány kislány lettél” - Durva kritikákat kapott Szabó Zsófi legújabb fotói miatt

mandiner.hu

Ennél az agyzsibbasztó szellemi igénytelenségnél még Magyar Péter is jobb – ez a helyzet, sajnálom

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

travelo.hu

Új vonat a török látványosságok mentén

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Soha többé nem akarlak látni” – durva balhé tört ki a Házasság első látásra műsorában

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

INSIDER

„Kevesebb mint egy hónapunk maradt” – Megvakulhat az egyéves Zoé, ha nem műtik meg időben

INSIDER

Nagy bajt okozhat: ha ilyet vettél a SPAR-ban, meg ne edd!

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat