INSIDER

Müller Cecília: Csak a védőoltás segíthet!

Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján osztott meg fontos új információkat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan.
  • Szerző: ripost

Pénteken is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A sajtótájékoztatón Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy mivel a védőoltások száma meghaladta a 3,5 milliós számot, így új rendelkezések lépnek hatályba szombattól.

A teraszok, kerthelyiségek reggel 5-től este fél tízig lehetnek nyitva, a vendégeknek nem kell a teraszokon maszkot viselniük, de az alkalmazottaknak igen.

Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján fegyelmezettséget kért

Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján fegyelmezettséget kért
Fotó: M1

Fontos információ, hogy elindult az új online időpontfoglaló-rendszer: az https://www.eeszt.gov.hu oldalon lehet minden regisztráltnak időpontot foglalni a kórházi oltópontokra, kifejezetten a Sinopharm-vakcinára.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón bejelentette: elrendeli a tömeges oltást. Ez azt jelenti, hogy a még oltásra várakozók hamarosan hozzájutnak a megfelelő mennyiségű vakcinához.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a járványnak nincs vége. A lakosságot tesszük védetté a védőoltások beadásával, de a vírus még jelen van, nem szabad lazítanunk a higiéniai szabályokon” – fogalmazott, és felhívta a figyelmet a maszkviselés, távolságtartás és fertőtlenítőszerek használatának fontosságára.

„Ne feledkezzünk meg arról, hogy fertőzöttek vannak és lehetnek közöttünk. Éppen ezért a járványfolyamat harmadik tényezőjét, tehát a fogékonyaknak csökkentését, tűztük ki a nagy számú védőoltások beadásával. Erre sor kerül az elkövetkezendő napokban.”

A gyógyult személyek száma örvendetesen nő, a pandémia kezdete óta 447147-en gyógyultak meg a betegségből. Sajnos a betegség súlyossága miatt jelenleg 7177 főt ápolnak kórházban, 844-en szorulnak lélegeztetésre.

Ez a szám napról-napra csökken, de gondoskodnunk kell a szabályok betartásával arról, hogy ne növekedjen ismét ez a szám.

„Minden intézkedés komolyan betartandó továbbra is. Minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy növeljük a védettek számát a védőoltás felvételével.”

Müller Cecília szerint a halottak száma jelzi, hogy a brit mutáns mennyire fertőző.

„Az egyetlen kotta, hogy ne fertőződjünk meg, a védőoltás felvétele!” – hangsúlyozta.

Egyetlen védőoltás sem nyújt száz százalékos védettséget, de a szervezet ellenanyag termelése beindul, és ez segíti a szervezet gyors reakcióját arra, hogy enyhe formában zajlódjék le a megbetegedés.

Müller Cecília mindenkit arra kér, hogy akik még nem kaptak meghívást a háziorvostól a vakcina felvételére, foglaljanak időpontot! A kettős foglalást viszont kerüljék el annak érdekében, hogy mindenki hozzájuthasson a védőoltáshoz!

A Sinopharm-vakcinát egyelőre várandós kismamák nem kaphatják meg, őket a Pfizer- és a Moderna-vakcinákkal oltják be az oltópontokon.

Müller Cecília megköszönte a kórházi oltópontoknál, a kórházakban dolgozók munkáját. Megköszönte a rendőrségnek is, hogy a munkájukkal és áldásos tevékenységükkel az elmúlt évben védték az országot.

„Azt kell hogy mondjam, ők a bástyáink, és hálásak vagyunk azért az áldozatért, amit ők hoznak mindennap értünk, a magyar lakosság védelmében. Hogy mindennap vállalják a veszéllyel és lemondással járó hivatásukat. Hálával kívánunk nekik jó egészséget!” – mondott köszönetet Müller Cecília.

A tiszti főorvos elmondta, hogy a vakcinák előíratai miatt fordulhat elő az, hogy a 16-18 éveseket egyelőre csak a Pfizerrel olthatják. Idővel számos más, egyéb vakcinákkal is olthatóak lesznek a fiatalabbak, a vakcinafejlesztők célja is az, hogy a gyermekek számára is elérhető oltásokat hozzanak létre.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 508 846 fő, közülük 1 490 478 fő már a második oltását is megkapta. 3 427 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 764 394 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 208 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 474 147 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 264 039 főre csökkent. 7 177 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos. Az eddig regisztráltak 71%-a már megkapta az oltást. Mától megnyílt az online időpontfoglaló minden érvényes regisztrált számára, jelenleg hétfő, kedd, szerdai napokra lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontokra, Sinopharm vakcinával történő oltásra.

Miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátó teraszok szombaton kinyithatnak. Reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Az esti kijárási tilalom 23 órára módosul.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában bejelentette a 4 millió beoltott után várható újraindítási lépéseket is: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, az éttermek belső helyiségei is. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-viktor-szombaton-nyithatnak-teraszok-

Orbán Viktor: szombaton nyithatnak a teraszok

koronavirus.gov.hu

Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A mai nappal megnyílt az online oltási időpontfoglaló. Mostantól már minden még nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten időpontot foglalni az oltására. Az időpontfoglaló most kifejezetten a jövő heti Sinopharm vakcinával történő oltásra van kinyitva. A regisztrált bármely, a számára megfelelő kórházi oltópontra tud időpontot foglalni hétfő, kedd és szerdai napokra. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/megnyilt-az-online-idopontfoglalo-mostantol-minden-ervenyes-regisztracioval-rendelkezo-tud

Megnyílt az online időpontfoglaló! – Mostantól minden érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten oltási időpontot foglalni

koronavirus.gov.hu

A mai nappal megnyílt az online oltási időpontfoglaló. Mostantól már minden még nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten időpontot foglalni az oltására. Az időpontfoglaló most kifejezetten a jövő heti Sinopharm vakcinával történő oltásra van kinyitva.

Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.

Vakcinainfó

www.vakcinainfo.gov.hu

Ezen az oldalon lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra. Az oltás önkéntes és ingyenes. Amennyiben szeretné beoltatni magát, regisztráljon most.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a brit vírusmutáns továbbra is napi több ezer embert fertőz, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/emmi-favipiravir-felirasan-embereletek-mulhatnak

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?