Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.03.29.

Operatív törzs: Müller Cecília elmondta, erre számítsunk húsvétkor

Az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján beszélt a közelgő ünnepről és a járvány súlyosságáról.

Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján arra kért mindenkit, hogy fegyelmezetten, a szabályokat betartva viseljék a járvány harmadik hullámát, mert csak így akadályozhatjuk a vírust.

Az országos tiszti főorvos a húsvétról is szót ejtett, ugyanazt mondta, mint tavaly.

„A húsvétot mindenki töltse szűk családi körben, a különböző háztartásban élő nagycsaládosok ne találkozzanak egymással” – fogalmazott Müller Cecília.

Müller Cecília az Operatív törzs sajtótájékoztatóján fegyelmezettséget kért
Fotó: M1

A brit vírusmutáns agresszív terjedésének vagyunk tanúi továbbra is, ezért a járványügyi adatok továbbra is kedvezőtlenek.

Ha heti adatokat vetünk össze, láthatjuk, hogy egy hét alatt 13 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma.

Nagyon sok a fertőzött és a kórházban lévő személy, és sajnos nemcsak a fertőzöttek száma nő, de a betegség lezajlásának súlyossága is erőteljesen növekszik. Rendkívül leterheltek a fekvőbeteg-intézmények, az intenzív osztályok, 1497 fő van jelenleg is lélegeztetőgépen.

„Ugyanakkor az adatok mellett láthatjuk, hogy a védekezés is rendkívül intenzíven zajlik. Intézményeinkben heroikus küzdelmet folytatnak az egészségügyi dolgozók és a technikai személyzet, de a vírus nagyon agresszív. Éppen ezért nagy a felelősségünk abban, hogy a fertőződést megakadályozzuk. Hiszen a fertőződést követően nem tudhatja senki, hogy milyen mértékű lesz egyénenként a betegség lezajlása. Nagy az egyéni felelősségünk, soha ekkora még nem volt talán” – fogalmazott az országos tiszti főorvos.

A tavaly tavaszi időszakban rendkívül fegyelmezettek voltunk, erre van most is szükség.

Ambulánsan nagyon sok beteg kezelhető, a favipiravir életeket is menthet, és megmentheti őket a kórházba kerüléstől. A favipiravir alkalmazhatóságát kiterjesztették, és egy újabb lépéssel most már a járvány kezelésében dolgozó valamennyi orvoskolléga számára lehetőség nyílt a gyógyszer megrendelésére. Akinek felírják ezt a gyógyszert, azok a gyógyszertárakban ingyenesen hozzájuthatnak.

Az oltások rendezetten zajlanak, 1 millió 920 347 oltást adtak be a hétfői adatok szerint eddig.

„Aki megszólíttatik, az menjen az oltóhelyre vagy a háziorvoshoz és vegye fel a védőoltást, mert így kerülhet közelebb a védettséghez!” – fogalmazott Müller Cecília.

A tiszti főorvos arra kérte az óvodai, bölcsődei és iskolai dolgozókat, hogy ma éjfélig regisztráljanak az oltásra, amit követően sms-ben értesítést fognak kapni, mikor és hova mehetnek oltásra. Fontos, hogy mindenki pontos adatokat adjon meg, hiszen így tudják értesíteni az illetékes embereket az oltásról.

A Honvédség oltóbuszaival is folyik a vakcinázás, hétfőn öt kistelepülésen kaphatják meg helyben a lakosok a védőoltást, ezzel még egyszerűbbé és könnyebbé téve az állampolgárok dolgát.

A magyar lakosság átoltottsága már 19,5%-os, és ez rendkívül örömteli, hiszen a járványból való kilábalás legfőbb eszköze a védőoltások felvétele.

A várandós és szoptatós kismamák oltása is folyik, a Pfizer és a Moderna vakcináját kaphatják meg. Fontos, hogy a kismamák egyeztessenek a háziorvosukkal, aki megállapítja, hogy fokozott kockázatú személynek minősülnek-e. Az oltópontra a várandós gondozási kiskönyvet is magukkal kell vinni, esetleg egy háziorvosi igazolást, ami bizonyítja a jogosultságukat.

Az első védőoltást a második és harmadik trimeszterben ajánlják.

A szennyvízadatokban a koronavírus örökítőanyaga igazolja, hogy egyértelműen a brit mutáns van jelen Magyarországon. Országos átlagban a koronavírus mennyisége stagnál, de vannak olyan települések, ahol enyhe emelkedés vehető észre. Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szegeden, Zalaegerszegen, valamint Budapest agglomerációs környezetében lehet felfedezni ezt az emelkedést.

Az idős korosztályban az oltások száma miatt csökken a megbetegedések száma, de a fiatalok körében nő a fertőzöttek aránya.

Az elmúlt hétvégén lehetett látni olyan képeket, ahol fiatalok összeverődtek, maszkhasználat nélkül csoportosultak. Ez jelen pillanatban életveszélyes.

Müller Cecília mindenkit arra kér, hogy kerülje a zsúfolt, közkedvelt kirándulóhelyeket.

A koronavírusra a https://vakcinainfo.gov.hu/ oldalon lehet regisztrálni!

Újabb Pfizer és Moderna szállítmány érkezett, valamint ma éjjel 250 ezer adag első oltáshoz alkalmazható Szputnyik vakcina is érkezik. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás, és már meghaladta a 2 milliót a beoltottak száma és hazánk az átoltottságban a második helyen van az uniós ranglistán. A ma érkezett 168.480 adag Pfizer-vakcina egy részét a pedagógusok e heti kampányszerű oltására fogják felhasználni, a szállítmány másik részéből folytatódik a regisztrált idősek oltása a kórházi oltópontokon. A hétfőn érkezett 81.600 adag Moderna vakcinával nagy részt szintén a regisztrált idősek első és második körös oltása folytatódik, emellett már a várandósokat is olthatják majd vele a háziorvosok. A ma érkező Szputnyik szállítmányt az eddig megszokott rend szerint először hatósági vizsgálat alá helyezik, és csak akkor kezdődhet meg vele az oltás, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) „felszabadítja” azt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Budapesti luxusüzlet-rablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát