INSIDER

Müller Cecília elárulta, hogy segítettek-e az eddigi intézkedések

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos elmondta: a járvány 46. hetéhez képest a 47. hétre 7%-al csökkent az új fertőzöttek száma.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján a tisztifőorvos kiemelte:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

3806 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, és elhunyt 106 fő, főként idős, krónikus betegek.

„Az adatokat elemezve láthatjuk, hogy változik a járványgörbe: a 47. héten a 46.-al szemben 7% – al, 2177 fővel kevesebb megbetegedés történt. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a járványt megfékezzük. Ennek egyik eszköze az idősek vásárlási sávjának bevezetése, ami keddtől lépett életbe. Itt a 65 éven felülieknek biztosítunk lehetőséget arra, hogy csak ők lehetnek az üzletekben.” – hangsúlyozta Müller Cecília.

Már 6. hete a legérintettebb korosztály a 40- 49 évesek korosztálya: 40 741 fő betegedett meg közülük. Őket követik a 60 éven felüliek, majd végül a tizenévesek, az 1-2 évesek körében pedig a legalacsonyabb a fertőzöttségi szám.

A tendenciák szerint tehát ahogyan nő a gyermekek életkora, úgy nő a fertőzöttség a körükben.

A települések kapcsán kiemelte: azok java része érintett, mintegy 91%-uk.

A betegek 18,5 %-a fővárosi, 12,6%-uk Pest megyei. A legkevesebb új eset Tolna megyéből származik, összesen 1%. Zala megyében nőtt leginkább az esetek száma, több, mint 86% -al.

Az influenza kapcsán Müller Cecília elmondta: még nincs járvány, eddig alig találtak olyan beteget, akiben ezt kimutatták.

A pozitív pedagógusok esetében a tisztifőorvos elmondta: ők karanténba kerülnek, meg kell keresniük a házi orvosukat, aki értesíti a járványügyi hatóságot, amely kivizsgálja, hogy kik voltak szoros kontaktusban az adott pedagógussal.

Kiss Róbert, az operatív törzs vezető-helyettese mindehhez hozzátette:

8095 személyt büntettek eddig meg a maszk viselésének elhagyása miatt, de kiemelte: csökken azoknak a száma, akik ezt elmulasztják.

A tömegközlekedésben az elmúlt 24 órában 9 személy, boltban 36 személy ellen intézkedtek.

Eddig 74 vendéglátó helyet zárattak be mert megszegték a szabályokat.

Budapesten egyébként még mindig találtak nyitva 20 óra után egy sörözőt, ahol vendég is volt, maszkot pedig senki sem viselt.

A kijárási tilalom ellenőrzése kapcsán 299 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában.

16703 hatósági karantén ellenőrzést végeztek kedden.

Állatorvosoktól származó információk szerint az utóbbi időben megnövekedett az érdeklődés az ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, mivel elterjedt a hatóanyagról, hogy hatékony lehet a koronavírus okozta betegség gyógykezelésében. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az állatgyógyászati készítmények emberi alkalmazása semmilyen körülmények között nem engedélyezett, és veszélyes is lehet – írja honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A SARS-CoV-2 terjedésével világszerte egyre nagyobb az érdeklődés a betegség megelőzésére és kezelésére esetlegesen alkalmas molekulák és módszerek iránt. A kutatók a korábban más célra engedélyezett vegyületek között is keresik a gyógyszerjelölteket. Így került a látókörükbe az állatgyógyászatban már évtizedek óta engedélyezett és széles körben használat ivermektin, amely ugyan alapvetően parazitaellenes hatóanyag, de egyes vírusokkal szembeni hatékonysága is ismert.

Az utóbbi időben a hazai állatorvosoknál is megnövekedett a kereslet az ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, amelynek hátterében humán igények valószínűsíthetők.

Nyomatékosan felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az állatgyógyászati készítmények sehol nem engedélyezettek emberi alkalmazásra – írják.

Nem emberek számára lettek fejlesztve, kipróbálásuk kizárólag állatokban történt meg, és semmiféle garancia nincs arra vonatkozóan, hogy kockázati profiljuk az emberekben és az állatokban is megegyezik. Az állatgyógyászatban engedélyezett egyes külsőlegesen alkalmazandó gyógyszerformák (pl. ráöntő oldatok, rácsepegtető oldatok) szájon át történő bevétele a készítményekben jelen lévő segédanyagok miatt különösen veszélyes lehet, akár mérgezést is okozhat.

Továbbá felhívják a figyelmet, hogy bár az ivermektint egyes külső és belső élősködők, illetve rosacea kezelésére a humán gyógyászatban is használják, jelenleg nem javallott a Covid-19 megelőzésére vagy gyógykezelésére.

Még számos további vizsgálatra van szükség annak eldöntése céljából, hogy alkalmas-e rá, ha igen, milyen dózisban és mennyi ideig adva, valamint milyen betegcsoportokban. „Kérjük az állatorvosokat, hogy a kockázatokat minden esetben jelezzék az érdeklődők felé, és hívják fel a figyelmet a kontrollálatlan gyógyszeralkalmazás veszélyeire” – írja a hivatal. Az ivermektin hatóanyag állatgyógyászati felhasználásáról bővebben:

Az ivermektin a makrociklikus laktonok közé tartozik, és széles spektrumú parazitaellenes hatással rendelkezik. Hatékony a fonálférgekkel (pl. gyomorbélférgek, szívférgek, tüdőférgek) és számos ízeltlábúval (pl. tetvek, bagócsok, rühatkák) szemben. Hatásmechanizmusának lényege, hogy a férgek és ízeltlábúak idegrendszerében gátolja az ingerület-átvitelt, ami a célszervezetek bénulásához, majd pusztulásához vezet. Emlősökre kevéssé toxikus, mert a vér-agy gáton általában nem képes számottevő mértékben átjutni. Vannak azonban kivételek, például egyes kutyafajták (collie, sheltie, óangol juhászkutya, ausztrál juhászkutya, németjuhász), amelyek egy náluk gyakrabban előforduló génmutáció következtében hajlamosabbak érzékenyebben reagálni erre a hatóanyagra, és a gyógyszer beadását követően súlyos idegrendszeri tüneteket mutathatnak.

Magyarországon jelenleg 25 ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmény rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel.

  • 12 injekció szarvasmarhák, sertések vagy juhok kezelésére,
  • 8 belsőleges paszta vagy rágótabletta lovak kezelésére,
  • 3 gyógypremix sertéseknek,
  • 1 ráöntő oldat szarvasmarháknak, valamint
  • 1 fülgél a macskák fülrühösségének kezelésére.

Létezik továbbá néhány madarak, hüllők vagy rágcsálók részére nyilvántartásba vett kis kiszerelésű rácsepegtető oldat, ami kizárólag ezen állatfajok külső és belső parazitáinak gyógykezelésére szolgál.
Fenti felsorolásból is látható, hogy egyik gyógyszerforma sem különösebben alkalmas emberek gyógykezelésére, szájon át történő bevételük – a készítményekben jelen lévő segédanyagok miatt – különösen veszélyes lehet, akár mérgezést is okozhat!

 

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?