Létrehozva: 2020.11.12.

Müller Cecília: egy 20 éves koronavírusos beteg is életét vesztette

November 12-én is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs. Több fontos témát is érintettek a járványügy kapcsán.

Kiss Róbert közölte: kijárási tilalom ellenőrzés során megállapították, hogy mind a fővárosban, mind pedig egész Magyarország területén gyér volt az emberek jelenléte este 20 óra után. Összesen 273 ember szegte meg a kijárási tilalmat.

Harminc napra bezárattak egy budapesti sörözőt, valamint egy presszót is. Újpesten és Encsen bezárattak üzleteket.

Kiss Róbert rendőr alezredes
Fotó: MTI

3646 esetben kellett a rendőröknek intézkedniük hatósági házi karantén megszegése miatt, 3608 esetben maszkviselés miatt, 139 esetben üzletek nyitvatartása miatt, 5742 esetben utazási korlátozok miatt. 4820 új hatósági házi karantént rendeltek el.

A kontaktusok számának csökkentése a cél, ezzel lehet ellaposítani a járványgörbét, ezt szolgálják a szigorított intézkedések. Az országos tisztifőorvos azt kérte, ne csak a bírságtól való félelem miatt tartsuk be a szabályokat, hanem felelősségünk teljes tudatában.

Müller Cecília: „Mindenkit kérek, tartsa be a védelmi intézkedéseket!”

Az egymillió lakosra kivetített fertőzöttek tekintetében Magyarország a tizedik, az elhunytak számában pedig a tizenötödik helyen áll.

3927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg Köztük volt egy nagyon fiatal 20 éves beteg is. 29 302-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 94 704 fő, közülük 486-an vannak lélegeztetőgépen.

Elárulta: Magyarországon mindenkit koronavírusos elhunytként regisztrálnak, aki megfertőződött, még ha a halál oka nem feltétlen a vírus okozza.

Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: M1

„A magyar települések 85 százalékán már azonosítottak fertőzöttet, de mindenkire úgy kell tekinteni, hogy hordozza a vírust, akár tünetmentesen is” – mondta Müller Cecília.

Jelenleg 1600 intézményből 164-ben jelent meg a vírus. Mindössze négy százalék a gondozottak között a pozitivitási arány, a gondozóknál ez az arány egy százalék.

Ma van a szociális munkások napja, ezért külön köszönetet mondott nekik az országos tisztifőorvos.

Újságíró kérdésre megválaszolták:

- A látogatási tilalom ellenére, el lehet búcsúzni a kórházban a végstádiumban lévő betegektől a hozzátartozóknak, egyedi méltánylást követően.

- Bármely formátumú igazolás kiállítására lehetőség van, de a tartalmi követelményeknek meg kell felelnie. Az egyéni vállalkozó az igazolást maga állítja ki és írja alá.

Egész Európában felszálló ágban van a járvány, egyre nő a fertőzöttek, a kórházi betegek és a halottak száma. Az EU nagy részén súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon. Hazánk az egymillió főre vetített adatok szerint a fertőzöttek számában a 10. helyen, a halottak számában a 15. helyen áll az EU-ban – közölte a kormányzati tájékoztató oldal.

Az egyes országok járványhelyzetét a járványadatok átfogó összehasonlításával és a legszélesebb intervallumban érdemes értékelni, hiszen a napi adatok összehasonlítása sok esetben nehéz, mert a különböző országok hatóságai adatközlési szokása eltérő. Fertőzöttek terén továbbra is a 10. legjobb helyen állunk, az uniós átlag továbbra is másfélszerese a magyar adatnak. 16 másik EU-tagállam előz meg minket az egymillió főre vetített fertőzöttek számában: Belgium, Csehország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Szlovénia, Ausztria, Portugália, Horvátország, Olaszország, Románia, Svédország, Lengyelország, Málta, Szlovákia, Írország – áll a közlésben. Az egyes országok más-más módszertant használnak a koronavírus miatt meghalt betegek adatainak közlésében. Fontos tudni, hogy Magyarország az egyik legátláthatóbb és legnyíltabb adatközlést folytatja, hiszen minden olyan halottat közöl, aki igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség. A járvány kezdete óta a mai napig 2784 halottat regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, többségük idős, krónikus beteg, átlagéletkoruk 76 év. Az eddigi elemzések szerint a halottak mindössze 7%-ánál nem tudni meglévő társbetegségről. A magyar kórházak automatikusan jelentik, ha koronavírus-fertőzött halt meg náluk, ennek köszönhetően a halottak adatközlése nagyjából naprakész, a halottak adatai – az adatok visszaellenőrzése után – 24-48 órán belül megjelennek a hivatalos statisztikában. Ez sok európai országban nincs így, például Spanyolországban a mai napig előfordul, hogy még most is közölnek sok tavasszal elhunytat. Magyarország az 1 millió főre jutó halottak számában az uniós középmezőnyben van, a 15-dik legjobb az EU-ban. A magyar halottak aránya nagyjából az uniós átlag fele. Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Romániában, Írországban, Luxemburgban, Szlovéniában és Portugáliában is rosszabb a helyzet – összegzi a koronavirus.gov.hu oldal.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Farkast bukkant fel egy hazai városi erdőben

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban