INSIDER

Müller Cecília: Átlépte a határt a Szputnyik V-vakcina

Az operatív törzs megtartotta keddi sajtótájékoztatóját, ahol a friss hírekkel jelentkeztek.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség államtitkára az oltási programról azt mondta, hogy lezárult az első két csoport kampányszerű oltása. Az egészségügyi dolgozók 93 százaléka lett beoltva – mondta, hozzátéve, hogy a kimaradtak is részesülhetnek oltásban. Az idősotthonokban és szociális intézmények közül 64 helyszínen nem volt oltás, de több mint 1500 helyen igen – mondta György István. Az államtitkár közölte, hogy az intézményekben 82 ezer embert oltottak be.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Új szakaszba lépünk a héten, csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál – mondta György István. Annyi idős embert tudunk oltani, amennyi vakcina van – tette hozzá. A kevesebb vakcina miatt újratervezték az oltási tervet. Mindenki, aki regisztrált, annak el fog jutni a neve a háziorvosokhoz, és a háziorvosok fogják felhívni az embereket. Ahogy sikerül egyre több vakcinához jutni, akkor végül 7300 oltóponton lehet majd oltani.

Fotó: M1

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy két 38 éves, súlyos alapbetegséggel rendelkező személy is meghalt koronavírusban.

Müller Cecília elmondta, hogy Oroszországból egymillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik majd, míg Kínából 2,5 millió ember oltására elegendő. 40 ezer ampulla Szputnyik V érkezik ma. Már átlépte a magyar határt az első 40 ezer ampulla Szputnyik V-vakcina – jelentette be Müller Cecília, hozzátéve, hogy a jelenlegi órákban érkezik majd meg a Hungaropharma telepére. A vakcina elégséges védelmet nyújt a betegség lefolyásával szemben.

A Metropol kérdésre, miszerint a védőoltást megkaphatják cukorbetegek, daganatos betegek is, a tisztifőorvos azt válaszolta, igen.

„Igen, sőt!„ – mondta Müller Cecília, aki szerint a krónikus betegeket fokozottan kell védeni. Ugyanakkor a beteg egészségi állapota és több más körülmény is számít, amikor az orvos dönt.

Húszezer ember oltására elegendő, negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett Magyarországra – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: Magyarországon jelenleg ötféle vakcina engedélyeztetése történt meg, és összesen 19,7 millió adag oltást kötöttek le.
Az úgynevezett nyugati vakcinákon túl Oroszországból 1 millió ember oltására elegendő Szputnyik-V vakcina, míg Kínából 2,5 millió ember oltására elegendő Sinopharm-oltóanyag fog érkezni különböző tételekben.
Az AstraZeneca készítményéből 6,5 millió adag a terv, míg a Pfizer/BioNTech oltóanyagának eddig beszállított nyolc és a Moderna két szállítmányából félmillió adag érkezett.
Kiemelte: mindegyik vakcina elégséges védelmet nyújt a vírus ellen, megakadályozza a betegség súlyos lefolyását és a szövődmények kialakulását. A kutatások azt mutatják, hogy nem egy egyszerű alsó- és felsőlégúti kórokozóról van szó, a vírus az egész szervezetet képes megbetegíteni.
Müller Cecília ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus természete, megbetegítő képessége nem változott, tehát továbbra is azok a legveszélyeztetettebbek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, így továbbra is fontos a meglévő alapbetegségek kontroll alatt tartása.
Kérdésre válaszolva elmondta: alapesetben a daganatos betegek, a magas vérnyomásban, az autoimmun és a cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott a védőoltást, azonban minden esetben az oltóorvos dönt a páciens beolthatóságáról, az aktuális egészségi állapotát figyelembe véve.
Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy a járványügyi adatok jelenleg kedvezőek Magyarországon. Ugyanakkor a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja az előző hetek csökkenése után ismét emelkedik, különösen Debrecenben és Nyíregyházán.
Jelezte, az idősotthonokban korábban elrendelt felvételi tilalmat már korábban feloldották, jelenleg a látogatási és az intézményelhagyási tilalom van érvényben. Az intézményi felvételnek feltétele két, egymástól 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR-teszt – mondta.
Müller Cecília beszélt arról is, hogy kedvezően alakulnak a magyar járványügyi adatok; csökken mind a napi új fertőzöttek, mind pedig az aktív fertőzöttek száma.
Ugyanakkor a járvány még tart, és a pandémia alakulását sok helyen befolyásolja a vírusmutánsok megjelenése, a harmadik hullám elindulásának veszélye – hívta fel a figyelmet.
Hétfőn 78 ember halt bele a fertőzés okozta szövődményekbe, a legfiatalabb 38, a legidősebb 96 éves volt, mindketten súlyos alapbetegséggel küzdöttek – ismertette.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?