INSIDER

Müller Cecília: a tünetek megjelenése előtt 48 órával fertőznek a betegek

Október 12-én is megtartotta sajtótájékoztatóját az operatív törzs.
  • Szerző: Ripost

Dr. Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján közölte: 1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 38 837 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Elhunyt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 968 főre emelkedett, 11 037-en pedig már meggyógyultak. 1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen.

Fotó: M1

Az országos tiszti főorvos kihangsúlyozta: folyamatosak a tesztelések, sőt nő a napi új elvégzett PCR-tesztek száma.

Európában jelentősen növekszik a fertőzöttek száma. A tiszti főorvos kérte, hogy ne fáradjunk bele a járványhelyzetbe, fokozottan figyeljünk oda a higiénés szabályok betartására. Már csak azért is, mert a koronavírusos betegek már a tünetek előtt 48 órával fertőzhetnek. Hosszú ideje tart a koronavírus-járvány, de még legalább ennyi lehet előttünk.

100 ezer főre vetítve Magyarországon 128 megbetegedés volt. Jelenleg is folynak a kutatások a vírus túlélésével és fertőzésével kapcsolatban.


Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Bejelentették: az Országos Mentőszolgálat kifejlesztett egy elektronikus mintavételi űrlapot, ami a háziorvosokat segíti. Egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a mintavétel megrendelését.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: megnyílt a ceredi határkelő Nógrád megyében. A hétvége óta a kaszinók is bezárnak 23 óra után. A magyar rendőrségnek 99 esetben kellett intézkednie, ebből 35 esetben a maszkviselés megsértése miatt.

Jelenleg 21491 hatósági házi karantén van érvényben. 4792 újat rendeltek el a hétvégén.

-Eddig 35-en haltak meg az idősotthonok lakói közül a második hullámban

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a határon jelenleg Nógrád megyében öt helyen van már átkelési lehetőség. Azt is elmondta, a kaszinókban este 11:00 után nem lehet tartózkodni a jövőben. Kiss Róbert beszámolt róla, hogy a járványügyi szabályok megszegése miatt közlekedési eszközökön 99 alkalommal intézkedtek a rendőrök, a kereskedelmi üzletekben 64 intézkedést kezdeményeztek, és 61 intézkedés történt a közúti ellenőrzések során. A hatósági házi karantén betartását folyamatosan ellenőrzik, mondta, és kiemelte, ma 21 491 karantén van elrendelve.

Müller Cecília arra a kérdésre, miszerint igaz-e, hogy a kórházakban elfogyott a Remdesivir gyógyszer – az országos tisztifőorvos úgy felelt: a legfrissebb, mai információk szerint rendelkezésre áll a gyógyszer. Olyannyira, hogy a Richter Gedeon cég jóvoltából hazai gyártótól is rendelkezésre áll a készítmény.

A bentlakásos otthonokról szólva jelezte: 45 intézményben találtak koronavírusos lakót, de számosan közülük teljesen tünetmentesek. Összesen 5601 fő lakik ezekben az intézményekben, közülük 542 fő pozitív.

Bekerült az otthonokba a koronavírus, azonban jellemzően alacsony számú pozitivitásról beszélhetünk, és az érintettek állapota stabil, sokaknak nem is volt szüksége kórházi ellátásra – mondta Müller Cecília, hozzátéve: az 542 érintett fő közül 130-an vannak jelenleg kórházban, és a második hullám ideje alatt 35-en hunytak el, 30 fő viszont már meg is gyógyult az otthonok lakói közül. A látogatási és intézményelhagyási tilalom továbbra is érvényben van – mutatott rá.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?