INSIDER

Müller Cecília: A különböző generációknak együtt kell működni, csak így lehet legyőzni a vírust

Müller Cecília ismét hangsúlyozta: ha nem akarjuk, hogy újra leálljon az ország, be kell tartani a szabályokat.
  • Szerző: Ripost

Kiss Róbert arról beszélt, hogy Szlovénia esetében nincs szükség negatív tesztre, ha az országba belépőnek mindkét ország határán van földtulajdona.

Az ingázóknak és a tranzitálóknak sem kell negatív teszt – tette hozzá a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Mindenkit kértek, hogy aki külföldre megy, nézze meg előtte, hogy egyáltalán beengedik-e az országba.

Az elmúlt 24 órában 36 rendőri intézkedés volt a védelmi intézkedések megszegése miatt. Az Őrs vezér téren két ember ellen volt rendőri intézkedés a maszkhasználat megszegése miatt – tette hozzá. Összesen 499 személy ellen volt intézkedés múlt hét óta.

Müller Cecília a napi számok ismertetésével kezdte a tájékoztatóját. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy gyakorlatilag minden nap számolni kell 8-10 elhunyttal. A kórházban kezeltek száma is növekszik. Náluk középsúlyosan vagy súlyosan zajlik a megbetegedés. 54 fő van lélegeztető-gépen.

Ezek az adatok nem kedvezőek, mert növekszik a kórházban kezeltek száma – mondta.

Azt is elmondta, hogy 30 óvodában és 6 iskolában rendeltek el átmeneti szünetet a megbetegedek miatt.

„Járványügyi intézkedéseket vezetnek be a környező országokban. Hogy mi elkerüljük a további szigorítást, ezért be kell tartani a szabályokat” – hangsúlyozta.

Október 1-jétől több változás is lesz: az iskolákban elkezdődik a hőmérséklet mérés, 37,8 foknál magasabb hőmérsékletű gyerek nem mehet be az iskolába, óvodába. Több bejáraton keresztül lehet az iskolákba bejutni majd, hogy elkerüljék a zsúfoltságot.

Az idősek világnapja csütörtökön lesz, e kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy vigyázzunk jobban az öregekre.

„Tisztelet és szeretet kell, hogy övezze az időseket. Főleg most, hogy a koronavírus-fertőződés miatt kiemelt kockázatú csoportba tartoznak. Az óvás és a megbecsülés kell, hogy vezessen minket” – fejtette ki Müller Cecília.

A különböző generációknak együtt kell működni, csak így lehet legyőzni a vírust – hangsúlyozta.

Az országos tisztifőorvos kérte, tudatosan menjenek vásárolni, csináljanak bevásárlólistát és csak rövid időt töltsenek a zsúfolt helyeken is. Az otthonokban gyakran szellőztessenek. Gyakran fertőtlenítenek és sűrűn mossanak kezet, ezt nem szabad elfelejteni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a sportoláskor nem kell felvenni maszkot.

Arra nem tudott pontos választ adni, hogy egészséges ember elkaphatja-e egyszerre az influenzát és a koronavírust. Azt hangsúlyozta, hogy amit meg lehet, azt meg kell előzni: az influenza ellen van védőoltás, amely október közepétől elérhető lesz a háziorvosoknál.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy el kell különíteni azokat, akik úgy betegek, hogy vannak tüneteik és azokat, akiknek nincsen. Egy tünetmentes gyerek 10 nap után nyugodtan visszamehet a közösségbe – tette hozzá.

21 városban figyelik a vírus jelenlétét a szennyvízben – ennek jósló értéke van. 7-10 nap múlva megnövekszik a pozitív esetek száma, ha növekszik az örökítőanyag száma a szennyvízben.

Óvatosságra és bölcsességre intek mindenkit – zárta tájékoztatóját Müller Cecília.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?