INSIDER

Müller Cecília: A harmadik hullám elején vagyunk

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, még második hullám sem ért véget.
  • Szerző: Ripost

„Az új megbetegedések száma nem ütemesen halad lefelé, kialakult egy konstanst szám. A harmadik hullám elején vagyunk, anélkül, hogy a második hullám végére értünk volna. A számítások szerint emelkedő fordulatot mutat a járványgörbe” – jelentette be az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Óvatosságra int Müller Cecília bejelentése (Fotó: M1)

Az országos tiszti főorvos továbbá kiemelte, hogy a kórházban ápoltak száma nem csökken.

Új szabály

„Ha valaki már megkapta a védőoltás mindkét adagját, őt védett személynek tekintik, ami azt jelenti, hogy ha a környezetében valaki elkapja a koronavírust, akkor kontaktszemélyként már nem kell karanténba vonulnia” – mondta Müller Cecília.

A korai nyitás veszélyes

Több városban is gondolkodnak azon, hogy enyhítenek a higiéniai szabályokon. „Ez túl korai az adatok tekintetében, látjuk, hogy más országokban is változtatni kényszerülnek a döntéshozók. A korai nyitás veszélyes” – emelte ki a tiszti főorvos.

Mint mondta, van remény, a múlt héten ugyanis mérföldkőhöz érkeztünk azzal, hogy a háziorvosok által is megkezdődött a legidősebbek oltása.

Megérkezett Magyarországra az ötszázezredik adag a Pfizer és a BioNTech cég által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinából, a Comirnaty nevű oltóanyagból – tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kedden az MTI-t.

Közleményükben azt írták: az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett az országba, azt követően minden héten újabb vakcinaadagokat küldtek, hogy segítsék a koronavírus elleni küzdelmet. Kedden, a nyolcadik szállítmánnyal több mint 85 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett, így az oltóanyag itteni mennyisége meghaladja a félmilliót.
Az érvényben lévő megállapodások értelmében Magyarországra 2021 végéig 6,6 millió adag Comirnaty vakcina érkezik. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a Magyarországon eddig beoltott emberek közül 280 ezren első oltásként a Pfizer-BioNTech vakcináját kaphatták meg. A beoltottak közül több mint százezer embernek már a második dózist is beadták.
Azt írták, a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég folyamatosan bővíti gyártási kapacitását, ennek köszönhetően a jelenlegi előrejelzések szerint ez év végéig kétmilliárd adag vakcinát biztosítanak majd a koronavírus elleni globális küzdelemhez.
Az Európai Unió egyelőre 300 millió adag vakcinát kötött le, további oltóanyag-mennyiségek 2021-re szóló megrendeléséről egyeztetés folyik a vállalatok és az Európai Bizottság között. A Pfizer és a BioNTech az eredetileg egyeztetett ütemterv szerint teljesíti az EU-ba irányuló szállításokat, a második negyedévtől pedig jelentősen növelik a szállított vakcinadózisok számát – tették hozzá.
A két cég által kifejlesztett Comirnaty a koronavírus elleni első olyan oltóanyag volt az Európai Unióban, amely feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott, és amelyet a 16 évesnél idősebbek aktív immunizálására, a Covid-19 fertőzés megelőzésére használhatnak az országok – emelték ki.
A 95 százalékos hatékonyságú Comirnaty vakcinát egy nagyszabású klinikai vizsgálat keretében, több mint 44 ezer résztvevő bevonásával fejlesztették ki, az oltóanyag kevesebb mint egy év alatt, elsőként kapta meg a használati engedélyt a világjárvány elleni küzdelemben – olvasható a Pfizer közleményében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?