Létrehozva: 2021.02.10.

Müller Cecília: A harmadik hullám elején vagyunk

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, még második hullám sem ért véget.

„Az új megbetegedések száma nem ütemesen halad lefelé, kialakult egy konstanst szám. A harmadik hullám elején vagyunk, anélkül, hogy a második hullám végére értünk volna. A számítások szerint emelkedő fordulatot mutat a járványgörbe” – jelentette be az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília.

Óvatosságra int Müller Cecília bejelentése (Fotó: M1)

Az országos tiszti főorvos továbbá kiemelte, hogy a kórházban ápoltak száma nem csökken.

Új szabály

„Ha valaki már megkapta a védőoltás mindkét adagját, őt védett személynek tekintik, ami azt jelenti, hogy ha a környezetében valaki elkapja a koronavírust, akkor kontaktszemélyként már nem kell karanténba vonulnia” – mondta Müller Cecília.

A korai nyitás veszélyes

Több városban is gondolkodnak azon, hogy enyhítenek a higiéniai szabályokon. „Ez túl korai az adatok tekintetében, látjuk, hogy más országokban is változtatni kényszerülnek a döntéshozók. A korai nyitás veszélyes” – emelte ki a tiszti főorvos.

Mint mondta, van remény, a múlt héten ugyanis mérföldkőhöz érkeztünk azzal, hogy a háziorvosok által is megkezdődött a legidősebbek oltása.

Megérkezett Magyarországra az ötszázezredik adag a Pfizer és a BioNTech cég által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinából, a Comirnaty nevű oltóanyagból – tájékoztatta a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kedden az MTI-t.

Közleményükben azt írták: az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett az országba, azt követően minden héten újabb vakcinaadagokat küldtek, hogy segítsék a koronavírus elleni küzdelmet. Kedden, a nyolcadik szállítmánnyal több mint 85 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett, így az oltóanyag itteni mennyisége meghaladja a félmilliót.

Az érvényben lévő megállapodások értelmében Magyarországra 2021 végéig 6,6 millió adag Comirnaty vakcina érkezik. Az egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a Magyarországon eddig beoltott emberek közül 280 ezren első oltásként a Pfizer-BioNTech vakcináját kaphatták meg. A beoltottak közül több mint százezer embernek már a második dózist is beadták.

Azt írták, a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég folyamatosan bővíti gyártási kapacitását, ennek köszönhetően a jelenlegi előrejelzések szerint ez év végéig kétmilliárd adag vakcinát biztosítanak majd a koronavírus elleni globális küzdelemhez.

Az Európai Unió egyelőre 300 millió adag vakcinát kötött le, további oltóanyag-mennyiségek 2021-re szóló megrendeléséről egyeztetés folyik a vállalatok és az Európai Bizottság között. A Pfizer és a BioNTech az eredetileg egyeztetett ütemterv szerint teljesíti az EU-ba irányuló szállításokat, a második negyedévtől pedig jelentősen növelik a szállított vakcinadózisok számát – tették hozzá.

A két cég által kifejlesztett Comirnaty a koronavírus elleni első olyan oltóanyag volt az Európai Unióban, amely feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott, és amelyet a 16 évesnél idősebbek aktív immunizálására, a Covid-19 fertőzés megelőzésére használhatnak az országok – emelték ki.

A 95 százalékos hatékonyságú Comirnaty vakcinát egy nagyszabású klinikai vizsgálat keretében, több mint 44 ezer résztvevő bevonásával fejlesztették ki, az oltóanyag kevesebb mint egy év alatt, elsőként kapta meg a használati engedélyt a világjárvány elleni küzdelemben – olvasható a Pfizer közleményében.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

mandiner.hu

Hajdú Péter: Borzasztó helyzetben van Varga Judit

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

INSIDER

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten