INSIDER

Müller Cecília: 6 tanács, hogyan vásárolhatunk be biztonságosan karácsonyra

Az operatív törzs megtartotta pénteki sajtótájékoztatóját, melyen a friss információkat ismertették.
  • Szerző: Ripost

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes többek között arról beszélt, hogy Kecskeméten egy edzőtermet ellenőriztek, és ott hárman sportoltak. Az edzőtermet hét napra bezárták. Újpesten szabálytalan maszkhasználat miatt zártak be hét napra egy pékséget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy kedvezően alakul a gyógyultak száma, mivel már több mint 68 ezren meggyógyultak. Sajnos magas a kórházban kezeltek száma, 7812-en fekszenek intézményekben – tette hozzá. Az elhunytak között a legfiatalabb 44, a legidősebb 94 éves volt az elmúlt napon. Sok volt a daganatos és a cukorbeteg köztük.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Minden kórházban kezelnek koronavírusos beteget – mondta az országos tisztifőorvos. Az összes helyen rendelkezésre állnak a megfelelő kapacitások. Mintegy 1200 egészségügyi dolgozót rendeltek ki más intézménybe. Kiemelte, agyon fontos, hogy továbbra is ügyeljünk a különféle szabályokra.

A gyógyászati szolgáltatások is működnek – mondta Müller Cecília. Aki krónikus mozgásszervi betegségben szenved, az folytathatja a kezelését. Olyan szolgáltatások elérhetőek, amik egyedi szinten vehetőek igénybe, így nincsen fertőzésveszély. A 18 éven aluli személyek gyógyúszása is végezhető.

A tisztifőorvos tanácsai: így érdemes vásárolni karácsonyra:

  • Céltudatosan, tervezetten induljunk vásárolni.
  • A kiszemelt árunak megfelelő üzletet keressük fel.
  • A lehető legrövidebb időt töltsük az üzletekben.
  • Kézfertőtlenítőt vigyünk magunkkal.
  • Minél kevesebb tárgyat fogjunk meg.
  • Ha megtehetjük, vásároljunk inkább az interneten.

Az online vásárlás megfontolását javasolja az országos tisztifőorvos, azonban aki mégis boltba megy, annak új, a vásárlást rövidítő tippeket adott. Müller Cecília megerősítette, hétfőn döntenek az ünnepi időszakra vonatkozó szabályokról. Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján kiderült az is, mi a helyzet a gyógymedencés kezelésekkel, és hányan vétettek a kijárási szabályok ellen.

296 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes a védekezésért felelős operatív törzs pénteki online tájékoztatóján. Csütörtökön két üzlet ideiglenes bezárása mellett döntöttek a rendőrök, mivel azok nem tartották be a járványügyi szabályokat.

Kecskeméten egy edzőtermet is bezárattak, mivel az nyitva tartott, és három személy testedzést végzett, a helyszínen tartózkodók ellen szabálysértési eljárást indítottak. Összesen 314 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában a kijárási tilalom megszegése miatt. 20 673 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását csütörtökön. Emellett 8509 hatósági házi karantént rendeltek el.

6212 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 238 056 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 5513 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 68 525 fő, az aktív fertőzöttek száma 164 018. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az áldozatok 22 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. 7812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Működik az egészségügyi ellátás

Kiemelte, hogy a higiénés szabályok betartása mellett az egészségügyi ellátás működik. Csak azokat a beavatkozásokat halasztották el, amelyek nem járnak semmilyen káros hatással az egészségre.

Magyarország összes kórházában ápolnak koronavírusos betegeket. Minden intézmény rendelkezik a kellő felszerelésekkel, lélegeztetőgépekkel, maszkokkal, kórházi ágyakkal, valamint elegendő számú egészségügyi személyzettel – mondta a tisztifőorvos.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?