INSIDER

Müller Cecília: 45 idősek otthonában van jelen a koronavírus, de nem ezek a gócpontok

Müller Cecília szerint sikeresen védekeznek a második hullámban az idősek otthonában lakók.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Müller Cecília szombati tájékoztatóján ismertette a friss koronavírus-adatokat. Mint mondta, a PCR-tesztek száma is nő, számos laboratórium áll rendelkezésre, mindenkinek elvégzik a tesztet, akinek szükséges – hangsúlyozta.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a PCR-kapacitás bővítése van folyamatban és vizsgálják az antigén alapú gyorsteszteket is.

Az idősebb korosztályról

Müller Cecília elmondta, hogy a szociális otthonokat körülhatárolt módon lehet védeni, látogatási tilalom van még mindig érvényben.

„Hermetikusan nem lehet azonban lezárni az intézményeket. Az ottani dolgozók esetében az intézménybe belépéskor történjen meg az összes higiénés szabály betartása: fertőtlenítés, ruhacsere” – kérte az országos tisztifőorvos.

Mint elmondta, 45 intézményben van jelen a koronavírus. Ebből 3 van, amely tavasszal is érintett volt. A gondozottaknak 10 százaléka érintett pozitivitással, 130-an vannak kórházban, és senki sincs lélegeztetőgépen közülük. 105 gondozó is érintett. 35-en elhunytak a gondozottak közül.

Kérte, hogy az idősek védjék egymást, kerüljék a zsúfolt helyeket, viseljenek maszkot. Hangsúlyozta, hogy az orvosukkal legyenek folyamatos kontaktusban. Többeknek ugyanis eleve van valamilyen megbetegedése, emiatt rájuk nézve súlyosabb következményekkel járhat a koronavírussal való megfertőződés.

Hangsúlyozta, hogy a járványban eddig elhunytak több mint 50 százalékánál azonosítanak valamilyen szív- és érrendszeri betegséget, valamint számosan szenvedtek daganatos, vagy valamilyen anyagcsere megbetegedésben, például cukorbetegségben. Számukra különösen magas kockázatot jelent a koronavírus, ugyanis sok esetben szorulnak kórházi kezelésre, amelynek során lélegeztetőgépre is kell kerülniük – tette hozzá.

Azt tanácsolta, hogy az idősebbek szedjenek C- és D-vitamint, valamint a legszükségesebb esetben menjenek közösségbe.

Azt örömtelinek tartja, hogy a második szakaszban a szociális otthonok nem gócpontként jelentek meg, sikeresebben tudnak védekezni.

A közösségi terjedés ellenére kialakulhat viszont gócpont. Akár a munkahelyen, vagy zárt közösségekben könnyebben terjed a vírus – hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília.

A tiszaújvárosi gócpontról elmondta, hogy sok nemzetiségű csapat gyűlt össze egy építkezésen. 3 nagy csoportban izolálták az ott dolgozókat. Aki pozitív vagy szoros kontakt, azok egy helyen, izoláltan vannak elkülönítve. Tünetmentesek, nincsen egyikük se kórházban.

A kórházak óránként jelentenek, mert tudni kell, hogy milyen kapacitással dolgoznak. Ha megtelik egy kórház, be kell, hogy lépjen a következő.

„Mindenki oda kerül, ahova az egészségi állapota megköveteli” – hangsúlyozta.

Az egyéni védőeszközökről is jelentenek a kórházak. 2 heti mennyiség mindig rendelkezésre áll.

„A kotta a régi és ugyanaz, de nagyon fontos, hogy ne lanyhuljunk a kérdésben. Nagyon fontos, hogy tartsunk ki, tartson ki a fegyelmünk is. Hordjuk a maszkot, tartsuk a távolságot és fertőtlenítsük a környezetünket” – kérte.

Péntek este a kormány rendeletben módosította az egyes járványügyi szabályokat – derül ki a Magyar Közlönyből. A rendelet október 10-től, vagyis szombattól érvényes.

A pénteken kiadott rendelet két döntést tartalmaz:

  1. A lakosság széles körű tájékoztatása érdekében a járványügyi készültség bevezetésére okot adó járvánnyal kapcsolatos valamennyi, az országos tisztifőorvos vagy az egészségügyi államigazgatási szervként kijelölt szerv vezetője által kiadmányozott, az ország egész területén alkalmazandó módszertani útmutatót, eljárásrendet és egyéb közleményt – a (2) bekezdés szerinti kezdeményezés esetén – közzé kell tenni a Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben. A közzétételt az egészségügyért felelős miniszter kezdeményezi.
  2. A játékkaszinóknak és kártyatermeknek is este 23 óra és reggel 6 óra között zárva kell tartaniuk. A rendelet értelmében „a játékkaszinók és a kártyatermek területén 23.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak, az üzemeltetőképviselői, valamint a műszaki feladatokat ellátó személyek kivételével tilos tartózkodni”.

A rendelet október 10-étől hatályos.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?