Létrehozva: 2020.11.07.

Most jelentették be: keddtől felfüggesztik a halasztható műtéteket

Szinte minden kórházat kijelöltek a koronavírusos betegek ellátására.

Elrendelte a halasztható műtétek felfüggesztését keddtől az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében adott ki utasítást valamennyi aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetőjének.

MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Az utasításban elrendelte a halasztható műtétek – ideértve az egynapos sebészetet is – felfüggesztését keddtől, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására. A kijelölés nem vonatkozik a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesített intézményekre.

A beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett – áll a közleményben.

A miniszteri utasítás szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény – kivéve a korábban mentesítetteket – köteles ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt Covid-fertőzött, valamint gyanús betegeket.

Ennek érdekében az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani – írták.

A pontos ágyszámokat intézményenként az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítik. Az utasítás meghatározza azt is, hogy mely szolgáltatók kötelesek ellátni a Covid-beteg gyermekeket, az intenzív ellátást igénylő koraszülötteket, valamint a művesekezelésre szoruló, szoros kontaktnak számító, gyanús vagy fertőzött betegeket.

Az utasítás meghatározza, hogy a fekvőbeteg-intézetek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén a beteget megfelelően izolálják és végezzenek antigén gyorstesztet. Pozitív eredmény esetén a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges.

A Covid-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja. Az igazolt Covid-fertőzött, de tünet- és panaszmentes, valamint az enyhe és mérsékelt tüneteket mutató betegek otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsáthatók. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció – közölte a minisztérium.

Már száznál több beteget gyógyítottak meg vérplazmakezeléssel, de most újabb donorok jelentkezését kéri az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott kutatócsoport. A koronavírus-fertőzésen átesett lehetséges donorok jelentkezését várja az OrthoSera kutatócsoport, hogy vérplazma-terápiával segíthessék elő a betegek eredményes kezelését. A jelenleg ismert egyik leghatásosabb eljárás hazai alkalmazásával ugyanis már több mint száz embert sikerült meggyógyítani. Közben világszerte növekszik az igény a vérplazma-terápiára, mert ez a támogató gyógymód egyre több súlyos koronavírus-fertőzött esetében bizonyul hatékonynak. A kutatócsoportnak pedig folyamatosan szüksége van új donorokra, mivel az általuk adott anyagból nyerhetők ki azok az antitestek, amelyek segítenek leküzdeni a vírust az emberi szervezetben. Lacza Zsombor, az OrthoSera kutatócsoport vezetője kiemelte, hogy felszálló ágban van a járvány, így egyre nagyobb az igény új donorokra. Hozzátette: a plazma fagyasztva csak néhány hónapig tartható el, így az első hullámban begyűjtött mennyiség felhasználásával nagy szükség van az utánpótlásra. Donoronként egy-három egységnyi vérplazmát tudnak levenni, ami azt jelenti, hogy egy donor egy betegen tud segíteni. Fontos, hogy csak azoknak a vérplazmája megfelelő, akik már átestek a betegségen, és a vérükben magas maradt az ellenanyag szintje.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb leleplezés: A NATO már bevonult Ukrajnába – küszöbön a III. világháború

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

mindmegette.hu

Citromos kölespuding: egy igazán különleges édesség

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

Összetörten zokogott az édesanyja: horrorbalesetben hunyt el Ferenc Fülöpházánál

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható