INSIDER

Móri mészárlás: titokzatos védett tanú hozhat fordulatot az ügyben

Most végre kiderülhet, hogy az ügyet fémdetektorával megoldó férfi megkapja-e végre az őt illető nyomravezetői díjat.
  • Szerző: Ripost

Hamarosan kiderül, megkapja-e a 12,5 millió forintját Szebenyi István, akinek a segítségével rendőrkézre kerültek a móri mészárlás elkövetői.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF / 123RF

Zárt tárgyaláson, egy titokzatos védett tanú meghallgatásával fog eldőlni: 13 év után megkapja-e a 25 milliós nyomravezetői díj felét Szebenyi István. Annak idején ugyanis az amatőr hadtörténész segített a rendőrségnek megtalálni a 2002-es móri mészárlás két valódi tettesét.

Az akkoriban rablóként tevékenykedő Kiglics Attila nevezte meg – vélhetően szándékosan helytelenül – két volt társát, Kaiser Edét és Hajdú Lászlót. A két férfi éveket ült, mire Szebenyi István fémdetektorával fel nem fedezte a gyilkos fegyvereket, és ezzel végre elkapták a valódi tetteseket, Nagy Lászlót és Weiszdorn Róbertet.

A hamisan tanúzó Kiglics azonnal megkapta a nyomravezetői díjat, vagyis a 25 milliót, nem úgy, mint István, akitől megtagadták az általa bíróságon követelt 12,5 millió forintot, sőt az elvesztett perekből adódó perköltséget is kifizettették vele.

„Zárt tárgyalás lesz, így én sem lehetek bent” – mondta Szebenyi a végső döntésről a Borsnak. Azért lesz így, mert végre az ügy védett koronatanúját is meghallgatják.

„Nem vagyok optimista, mert bár tudom, hogy igazam van, de – az eddigiekből ítélve – bármi megtörténhet. Ha ez nem sikerül, akkor itthon nincs több lehetőségem a fellebbezésre, ezután már csak Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bizottsághoz fordulhatok, és el is fogok menni!” – szögezte le, majd hozzátette, hogy a védett tanúnak és neki ugyanannyi szerepe volt az ügyben, ezért gondolja, hogy a fele nyomravezetői díj illeti.

Fémdetektorát egyébként három éve betiltották, azóta pihenteti. Szerzett azonban engedélyeket, így most újra használhatja majd.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?