INSIDER

Újabb vakcináról derült ki, mennyire véd fél év múlva

Három különböző korosztályt vizsgáltak és háromfajta szerológiai tesztet használtak a tudósok. Íme az eredmény!
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Moderna mRNS vakcina második dózisának beadását követően 33 egészséges felnőttnél vizsgálták az antitestek számát. A 18-55 éveseket, 56-70 éveseket és a 71+ éveseket külön értékelték – írja a New England Journal of Medicine nevű amerikai szaklap. 6 hónap elteltével magas antitestszinteket mértek mind a három korosztálynál, még a 71+ életkorúaknál is!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kutatók kifejtették: az antitestszintek és mérőmódszerek vakcina-hatásossággal való összefüggésének legoptimálisabb módozata nem ismert, ezért mindhárom módszerrel mértek. Kiderült: a Moderna oltás által termelődött antitestek szintje még a második oltás után fél évvel is magas volt az összes módszer szerint.

Moderna antitest szint magas az oltás után

Koronavírus: Az oltási program rendezetten zajlik
Fotó: MTI

Azt, hogy meddig véd az oltás, még nem lehet tudni. További vizsgálatokból derülnek majd ki a fél éven túli immunválaszok. Mindezek mellett vizsgálják a harmadik oltás hatásosságát a vírusvariánsokkal kapcsolatban is.

A Moderna egy mRNS vakcina,mely során az oltást követően a sejtek értelmezik a bejuttatott mRNS-utasításokat, amik alapján a sejtek antigén termelésbe kezdenek, majd lebontják az mRNS-t. Az immunrendszer ezt követően ugyanúgy „idegenként” ismeri fel az antigént, aktiválja az immunsejteket és antitesteket állít elő.

Oltás után felesleges a gyorsteszt

Sokan az oltás után patikában vásárolható szerológiai gyorsteszttel akarják megmérni az antitest szintjüket. Ez felesleges, mert ezek a tesztek nem alkalmasak erre és félrevezető lehet az eredmény, mivel nem a vakcinák hatásának mérésére fejlesztették ki azokat. Ha a gyorsteszt nem pozitív, az még nem jelenti azt, hogy a vakcina hatástalan volt!

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?