INSIDER

Videón, hogy mi a különbség a vakcinák között

Tisztázták a fontos kérdést, ami mindenkit foglalkoztat!
  • Szerző: Ripost

Mint az közismert, hazánkban többféle vakcina vált elérhetővé, ezek közül a Pfizer-BioNTech, valamint a Moderna egy teljesen új technológián alapul, míg az AstraZeneca, a Szutnyik V, valamint a Sinopharm egy már bevált, hagyományos úton védi meg a szervezetünket a vírustól. Erről a két nagy különbségről készített most videót a Magyar Tudományos Akadémia – írja a Metropol.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI / Illyés Tibor

A modern és a hagyományos védőoltások között a legfontosabb különbség az, hogy a modern mRNS-vakcinák nem egész vírust, csupán a vírus egy fontos részének, az úgynevezett tüskefehérjének a tervrajzát tartalmazzák. Az oltással csak egy rövid RNS darab kerül be a szervezetünkbe, anélkül hogy megváltoztatná annak örökítőanyagát. Ez a kis RNS szakasz az izomba juttatva beindítja a tüskefehérjék gyártását, majd lebomlik. A hagyományos vakcináknál magukat a vírusfehérjéket, köztük a kulcsfontosságú tüskefehérjéket juttatják be az izomszövetbe, általában elölt vírus formájában – írja a Metropol.

Az ezt követő folyamat minden vakcinatípus esetében hasonlóan zajlik le. Az immunsejtek idegen anyagként mutatják be a tüskefehérjét az immunrendszer T-sejtjeinek. Ezek a segítő sejtek riasztják az ölősejteket és az ellenanyagtermelő sejteket, amik képesek megvédeni a szervezetünket a vírus támadásától, és közben a tüskefehérjére emlékező memóriasejteket is létrehoznak, amelyek készenlétben állnak egy későbbi vírustámadás esetére. A védőoltás legfontosabb eredménye tehát az immunmemória kialakulása – innentől a vírusnak nincs sok esélye.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?