Létrehozva: 2018.09.26.

Mindent elfelejt a titokzatos betegség miatt a magyar nő

Még az orvosok sem tudják, mi történik a 43 éves Jónás Melinda fejében. A kétgyermekes anyuka egy tavalyi olaszországi nyaralás elsõ napján vesztette el összes emlékét az ott történtekrõl. Késõbb az is elõfordult, hogy nem talált haza, sõt egy-két órára megvakult. Van olyan film, melyet tizedszer nézve is feszülten figyel. Mert még nem látta. Legalábbis így gondolja... Most egyik napról a másikra él, mert nem tudja, mire emlékszik majd másnap, és mikor viszi el a rejtélyes betegség...

Valószínűleg nincs még egy ember Magyarországon, akinek betegségét neves neurológusok, professzorok sem képesek egyelőre megfejteni. Melindát oroszlányi otthonában látogatta meg a %Ripost%, hogy meséljen azokról a minden nap átélt szörnyűségekről, amelyek egyre gyakrabban történnek meg vele.

 

Nem igazán mondhatom magam szerencsés embernek – mosolyodik el Melinda, aki meglepően jó kedéllyel viseli szörnyű betegségét.

 

Kiderül, hogy a gyógypedagógus végzettségű asszony már 19 évesen szembenézett a halállal: méhnyakrákot diagnosztizáltak nála. Az áttétek miatt a méhszáját is csonkolták, ám mégis túlélte, sőt, született két gyermeke is! Ez már egy kisebbfajta csoda. A veséjével is akadtak gondok, két éve pedig az érhálózata is kezdett szétesni. Ezzel együtt úgy tűnt, valahogy átvészeli a betegségeit, és teljes életet tud élni. Ám egy nyaraláson jött egy újabb brutális fordulat az életébe…

 

Tavaly nyáron a családdal Olaszországban nyaraltunk. Az első nap állítólag a parton futkostam, ordibáltam, a gyerekeim szedtek össze.

Az anyuka este lefeküdt aludni. Másnap a reggelinél síri csönd fogadta. Csak nézett a családjára és azt kérdezte: mi van? Lemaradtam valamiről? Akkor mondták el neki, hogy olyan volt, mint akit megszállt valami. Egy idegen. Melinda persze ebből semmire sem emlékszik.

Az asszony útja hazatérve az orvoshoz vezetett. Először ismeretlen eredetű agydaganat volt a kórisme. Később több specialista is biztosan állította, hogy nem, hanem úgynevezett „MPS betegsége” van. Ez, vagyis a mukopoliszacharidózis nem egy egységes kórkép, hanem hanem hat különféle klinikai megjelenéssel járó szindróma együttese: enzimhiányt vagy a cukorlebontás károsodását jelentheti. Ezeket csontdeformitások és egyéb tünetek jelzik, és különböző típusainál a betegek jó része már 20 éves kora előtt meghal.

 

„De ez sem biztos. Már három olyan szakvéleményem is van, melyek kizárják ezt a betegséget. Köztük egy neves professzoré, aki egyelőre nem szeretne még nyilatkozni, mert nem tudja valójában mi a bajom. ”

Ahogy az agydaganatot, úgy az Alzheimer-kórt és a szklerózis multiplexet is kizárták

– mondja Melinda.

Az asszony sokszor azt sem tudja, hogy aznap evett-e. Nemcsak közeli, hanem távoli emlékei is törlődnek, és ez az orvosa szerint nem segít a kór megfejtésében sem.

Van, amikor nem lehet vele kommunikálni. Tudja, hogy mit akar mondani, de nem tud beszélni. Máskor arra sem emlékszik, hogy mit evett, vagy éppen vacsorázott-e. Néha elhomályosul a látása van, hogy egy-két órára megvakul. Ilyenkor halálfélelem tör rá.

Elegem van már nagyon

– tör ki az asszonyból, majd mosolyt erőltetve magára folytatja.

Kiderül, hogy latinul is tudott, de azt is elfelejtette mára. Amikor tíz éves volt a fia, szuperhősöst játszottak. Több éven keresztül. Múltkor szóba került köztük, de Melinda ebből már semmire nem emlékszik. A családja már csak nevet rajta, amikor tizedik alkalommal nézi meg ugyanazt a filmet. Ahogy fogalmaz, ilyenkor izgalmában majd lerágja a körmét, mert olyan mintha most látná először. Hetente most már egyre gyakrabban előfordul, hogy csak néz és nem tud megszólalni, vagy összekeveri a szavakat. Van, akiket fel sem ismer, amiért nem győz elnézést kérni.

Rettegek! Rettegek, hogy elvesztem az emlékeim, ami én magam vagyok.

Melindának az egyik orvos úgy írta le szemléletesen agybetegsége tüneteit, mint amikor féreg jár a gyümölcsben: amikor a kártevő valahol átfúrja magát, ott „meglágyul”, megromlik a gyümölcs húsa. Ilyen az ő agya is: amerre a kór pusztít, ott sérül az agyállomány, és egyre több és több terület hal el, elpusztítva az ott működő agyfunkciókat…

A professzor most teljesen ingyen felajánlott egy vizsgálatot neki, ami csöppet sem veszélytelen.

Nem tudom, mit tegyek. Nem akarok meghalni. Főleg nem a szeretteimre szorulni…

- mondja a kétségbeesett asszony.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

mandiner.hu

A világ legboldogabb embere lett a magyar válogatottnál már leírt focista

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán