INSIDER

„Több mint 150 év után kidobják a kukába„ – megszüntetik a Főkertet, itt van minden, amit tudni lehet

A Fővárosi Kertészeti Vállalat 154 éven át gondozta Budapest zöld felületeit, és most mindenki megdöbbenésére eltűnik.... A szervezet idősebb, mint Budapest: hivatalosan 1867-ben alakult – most pedig beolvad egy mamutcégbe, hasonlóan a Budapesti Temetkezési Intézethez és a Főtávhoz…
  • Szerző: Ripost

A napokban egy sajtóhírből tudta meg a kertészszakma, hogy mindenféle egyeztetés nélkül megszüntetik a 154 éves Főkertet. Augusztus 31-én a bíróság bejegyezte a főváros mamutcégét, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-t. A cég öt olyan fővárosi vállalat helyett jött létre, mint a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, a Főtáv és a Főkert. Jobbára ezen az öt cégen múlt eddig Budapest mindennapi élete. Az átalakítás legfőbb indoka, a várható megtakarítás: az összevonással évi 700 milliót szeretnének spórolni. Az ígéret szerint munkásokat sehonnan sem küldenek el, viszont megszűnik 21 felügyelőbizottsági hely.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

Úgy legyen, reméljük, tényleg erről van szó, és nem arról, hogy a közös beszerzések így az éppen kampányoló Karácsony Gergelyék felügyelete alá kerülnek a szakmai stábok helyett.

Megyeri Szabolcs: Alosztállyá silányították

A Metropol megkérdezte Megyeri Szabolcs kertészmérnök véleményét az átakításáról. Ő volt az a szakember, aki 24 órás egyszemélyes, csendes tüntetést tartott a fővárosi önkormányzat épülete előtt a Főkert önállóságának felszámolása miatt.

Fotó: Facebook

„Megdöbbentett a Főkert Nonprofit Zrt. megszüntetése. Elvileg a szakmaközi szervezeteknek ki kellett volna kérni a véleményét, de ez nem történt meg. Most a szakmában mindenki azt mondja, hogy több mint 150 év után kidobják a kukába. Ezt nem könnyű megérteni, mert lehet azt mondhatni, hogy a Főkert más néven működik tovább, de nem, mert alosztállyá silányították. Ott van egy szakmai stáb, egy szakmai műhely, ott van a kertészszakma otthona, és az mindenféle dagályosság nélkül a magyar nemzet egyik alappillére. Ez nagyon önkényes döntés volt, ami szakmailag nem hatékony. Ráadásul a klímakrízisben a Főkertnek több lehetőséget, több pénzt, több keretet kellett volna kapnia. A Főkert egy kulturális bázis, nem csupán egy zöldfelület-fenntartó cég, mert az, hogy növényeket ültetünk és nevelünk, az a kultúra része, amit nem lehet negligálni. De most mégis ez történt.”

Fotó: Facebook

Rekviem a 154 éves Főkertért

A hírt Megyeri Szabolcs kertészmérnök is megosztotta. Posztja alatt kommentek öntötték el a Facebookot. Két nap alatt ezren írtak véleményt:

„Ez lehetetlen! Nem lehet megengedni! Minden kertésznek, kertbarátnak el kell menni tiltakozni!”.

„Nem lesz jó vége, ha mindenhol csak MÉHLEGELŐK lesznek...”

Fotó: BKK

Volt olyan, aki nem értett egyet a kertész posztjával és megpróbálta megmagyarázni az összeolvadást:

„A közszolgálati cégek összevonását már tavaly év végén közölték. Nem értem, miért kell azon meglepődni, ha az önkormányzatok költségcsökkentő intézkedéseket vezetnek be, amikor számos adóbevételt kihúztak alóluk a pandémia miatt.”

De óriási többségben voltak a dühös kommentek:

„No, de kérem ez a baloldali szakmaiság. Budapest magának szavazta meg ezt a baloldali dilettáns bandát.”

„Köszönjétek Karácsony Gergelynek. Szégyen, amit a fővárossal csinál!!!”

Fotó: BKK

6 millió négyzetméter

Budapest területén évente mintegy 6 000 000 m² zöldterület-fejlesztési és -fenntartási feladatait látta el, ez nagyjából 840 focipályának felel meg, valamint 30 ezer fasori fa, 47 ezer parkfa, 8 609 583 m² fővárosi védett terület és 1 183 532 m² fővárosi erdőterület gondozását végezte. 1867. március 19-én Pest Szabad Királyi Város Tanácsa határozatában elvetette a most megszüntetett Főkert Nonprofit Zrt. magját. Tevékenysége azzal kezdődött, hogy Fuchs Emil Pest főkertészének vezetésével faiskolát létesítettek és fasorokat telepítettek a város útvonalain, elsősorban a homok megkötése céljából. A II. világháború elpusztította a közparkok 90 százalékát és a Főkert felszerelésének majdnem felét. A céget 1962-től Fővárosi Kertészeti Vállalatnak nevezik, majd a rendszerváltás után nonprofit vállalattá alakult.

Fotó: BKK

A Főkert a Facebook-oldalán kiadott egy közleményt:

„A jól ismert, értékes márkák – így a FŐKERT is – továbbra is megmaradnak, a tapasztalt munkavállalók, a felkészült szakmai műhelyek elkötelezett munkájára a Főváros továbbra is számít. A FŐKERT valamennyi korábbi, kertészeti szakmai tevékenységet ellátó munkavállalója az új közműtársaságban folytatja korábbi tevékenységét. A FŐKERT teljes eszközállománya a BKM keretében továbbra is rendelkezésre áll a munkavégzéshez.”

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókusztekercs: ezentúl csak így készítem!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?