INSIDER

Minden magyart érint: változás a személyikben és jogosítványokban

A hivatali ügyintézés is egyszerûsödhet és a személyi igazolványunk is több mindenre lesz jó a jövőben.
  • Szerző: Ripost

A családokat érintő hivatali eljárások jelentős egyszerűsítésére készül a kormány, de fejleszteni akarja a személyi igazolványt is, valamint lehetővé tennék, hogy a vezetői engedély kiállítása nélkül is zavartalanul közlekedjünk belföldön - olvasható ki a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározatból.

Az újszülöttek életkezdési támogatását 2020. január elsejétől az alanyi jogon járó családtámogatások automatikus igénylésével támogatják. A miniszterelnök a határozatban felhívta a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az újszülöttek életkezdésének támogatása érdekében a szükséges 365 millió forintról.

Pintér Sándor belügyminiszter pedig azt a feladatot kapta, hogy dolgozzanak ki egy tervet a vezetői engedély igénylésére és kiállítására, érvényességének meghosszabbítására, valamint a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére és az adatok elektronikus továbbítására vonatkozóan, ennek keretében térjen ki annak vizsgálatára, hogy vezetői engedély fizikai kiállítása nélkül, kizárólag nyilvántartási adatokra alapozva belföldön vezethetnek-e a magyarok.

Emellett azt is kérte a határozat, hogy az elhalálozást követő, ahhoz kapcsolódó eljárásokat teljeskörűen el lehessen végezni elektronikusan, de ugyanígy a házasságkötéshez kapcsolódó eljárások is egyszerűsödnek majd.

Mindezeket idén április 30-ig kell elkészítenie a minisztériumnak. Érdekesség, hogy a jogosítványra vonatkozó új koncepció kidolgozásában a Magyar Vöröskereszt működhet közre.

A határozatban szerepel az is, hogy az elektronikus személyigazolványt tovább fejlesztik

  • A biztonság növelése, valamint a szélesebb körű felhasználás érdekében szükséges fejlesztéseket dolgoznak ki és hajtanak végre.
  • A lakcímadatok és személyi azonosító adatok megjelennek majd az elektronikus személyigazolványon.
  • A belügyminiszternek azt is meg kell vizsgálnia a Magyar Nemzeti Bank bevonásával, hogy az elektronikus tárolóelemmel rendelkező személyazonosító igazolvány képessé tehető-e arra, hogy az azonnali átutalások során fizetési megbízások indítására szolgáljon. Ez utóbbira a kormányhatározat május 31-et jelölte meg határidőként. A határozat felkérte az MNB elnökét, hogy ebben a feladatban működjön közre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?