INSIDER

Minden eddiginél nagyobb influenzajárvány jöhet, most kell kérni az oltást

Nyakunkon az influenzajárvány, ami durvább lesz a szokásosnál. Az országos tisztifőorvos szerint a hónap végére egymillióan is elkaphatják a kórt - ezért mindenkinek azt tanácsolják, adassa be a védőoltást, mert még pont megszerezhetjük a védettséget, mielőtt kitör a járvány! Az idei vakcina az influenza H3N2 törzse ellen is véd - idén eddig ez okozta a legtöbb megbetegedést.
  • Szerző: Ripost

Egy hét alatt több mint 11 ezren mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az utolsó adatok szerint.

Ez még nem járvány, de Müller Cecília országos tisztifőorvos arra számít, hogy a következő hetekben megugrik a betegek száma, ami

január végére elérheti az egymilliót!

Ráadásul újra elkezdődött az iskola és véget értek a szabadságolások, így gyorsabban terjed a betegség, mint az ünnepi időszakban. Müller Cecília elmondta: különösen a rizikócsoportba tartozóknak és az egészségügyi intézményekben dolgozóknak érdemes oltatniuk magukat, számukra 1,3 millió adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre.

Az oltás beadásától két hét kell a védettségig, így aki most beoltatja magát, még pont megszerezheti a védettséget a járvány kitörése előtt!


Az idei vakcinával  úgy tűnik, eltalálták, milyen törzs jön

Az influenzának számtalan vírustörzse van, ezért az oltóanyagból minden évben másfajta „koktélt” készítenek, megpróbálva eltalálni, hogy milyen törzsek lesznek abban az évben a legfertőzőbbek. A 2018/2019-es időszakban az EU-s ajánlás szerint az A törzs H1N1 és H3N2 törzsei elleni, valamint a B törzs tavalyi leggyakoribb változata elleni oltóanyag van a koktélban. Ebben a szezonban Magyarországon eddig a H3N2 és H1N1 jelenlétét mutatták ki a legtöbbször, így úgy tűnik, a szakembereknek sikerült eltalálniuk, mi ellen érdemes védekezni – nem úgy, mint tavaly, amikor sajnos a legtöbb megbetegedést egy új, B (yamagata) nevű törzs okozta, ami ellen nem védett a vakcina.


Durva lesz az idei járvány

A hosszú, meleg ősz miatt később jelentkezik ebben a szezonban az influenzajárvány, de minden eddiginél nagyobb lehet és sokáig tarthat - vélekednek a szakemberek.

Ráadásul újfajta, veszélyes mutációk megjelenésétől is félnek. Hogy milyenekkel, kiderül a szombati napilapból!



Most kell beoltatni magunkat!

Az influenzavírus folyamatosan mutálódik, így nem lehet száz százalékosan védekezni ellene. A szakemberek mégis azt javasolják, hogy minél többen adassák be az influenza elleni oltást. Az oltás 60-70 százalékos védettséget ad, de a beoltottaknál elmaradnak a betegség súlyos szövődményei.


Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár szerint a statisztikák azt mutatják, hogy az oltásokkal felére csökkenthető a kórházi kezelések száma, és 30 százalékkal csökken a halálozás.

Még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást, de nem árt sietni

– figyelmeztet Bense Tamás háziorvos. A további részletek a szombati napilapban!
 

1,3 millió ingyenes vakcina van
Aki nem jogosult ingyenes oltásra, 5290 forintért veheti meg a leggyakrabban használt 3 komponensű vakcinát. Az állam 1,3 millió ingyenes vakcinát biztosít a rizikós csoportoknak, ezt a háziorvostól kell kérni. Müller Cecília országos tiszt főorvos kiemelte, hogy a különböző krónikus betegségben szenvedőknek, a várandósoknak és a 60 évnél idősebbeknek mindenképpen érdemes kérniük az oltást. A félévesnél idősebb gyerekek számára külön védőoltás van. Féléves kor alatt nem ajánlott az oltás, de a családtagoknak érdemes beoltatniuk magukat. A cukorbetegek, a magas vérnyomásúak, a szívbetegek, az asztmások, tüdőbetegek és az elhízottak is könnyebben kapják el a vírust.

 





 

És ezeket olvastad már?