Létrehozva: 2020.12.29.

Minden az oltásról: az operatív törzs bejelentette, kinek nem javallott a Pfizer-vakcina

Az operatív törzs megtartotta keddi sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.

Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelési államtitkára elmondta a tájékoztatón, hogy készülnek az általános iskolák január 4-i nyitására. Az épületeket kitakarították, van, ahol a honvédség is segített. Folyamatos az iskolák, óvodák tisztítószerrel való ellátása. Folyamatos az ezekben dolgozók tesztelése is. Ez térítésmentes és előregisztrálni is lehet, de nem kötelező. Minden részlet az oktatas.hu-n elérhető. Eddig 7400 fő regisztrált, várják a további jelentkezőket.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy 210 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt. Tegnap 382 emberrel szemben volt intézkedés a kijárási tilalom megsértése miatt.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta: az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a gyógyultaké folyamatosan nő. Öt oltóponton oltanak jelenleg egészségügyi dolgozókat, de a héten ez 25 pontra nő, mert újabb védőoltások érkeznek majd.

Galgóczi Ágnes szerint az év elején elkezdődhet a lakosság tömeges oltása is. A Pfizer-oltás egy új technológiával készített oltás, ebben nincsenek benne a kórokozó részei. Ebből kapnak most az egészségügyi dolgozók. Az oltás 95 százalékos védettséget ad. Ezen a héten jön a Pfizer-vakcina újabb adagja, amely már minden megyébe el fog jutni és kezdődhet az oltás.

Az első oltás után kapja meg mindenki az oltási könyvet, de a védettséghez kell egy második oltás is. A dokumentum tartalmazza azt az időpontot is, mikor kell visszamenni ismétlő oltásra. A védettség a második oltást követő 7 napon belül alakul ki.

Ha valaki már elkapta a fertőzést, legalább 3 hónapnak el kell telnie, hogy megkapja az oltást.

Galgóczi szerint a krónikus betegeknek lehet és ajánlott is a Pfizer-vakcina. Vannak ellenjavallatok, például a várandósság, vagy a kórelőzményekben súlyos, kórházi ellátást igénylő anafilaxiás (súlyos allergiás) reakció, vagy a gyógyszer összetevőivel szembeni allergia.

Jók a tapasztalatok a koronavírus elleni oltóanyaggal, és biztató az is, hogy csökken az új fertőzöttek száma – foglalta össze a járványügyi helyzetet a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

Szlávik János örömtelinek nevezte, hogy csökken a kórházban fekvő betegek száma, valamint azt, hogy egyre több gyógyult van, de figyelmeztetett: az eddigi tapasztalatok is mutattak hullámzó adatokat. A tendencia pozitív, de a szennyvízadatok alapján néhány városban még mindig stagnál vagy emelkedik a koronavírus koncentrációja – jelezte.

Kitért arra is, hogy úgy tűnik, a legújabban felismert vírusmutációk gyorsabban terjednek, viszont nem súlyosabbak, mint a korábbiak. A főorvos szerint minden országban el kell kezdeni a tömeges oltásokat, és ez megakadályozza majd az új mutációk elterjedését.

Szlávik János kiemelte: a mutációkat észlelő országok tudósai azt mondják, hogy a jelenlegi oltások nagy valószínűséggel az újfajta mutációk ellen is hatékonyak lesznek. Az oltások ugyanis a vírus több pontja ellen irányulnak harcba, így ha csak egy-egy helyen történik változás a vírusban, az oltóanyagok hatékonyak a jelenleg ismert mutációk ellen is – magyarázta.

Hangsúlyozta: Magyarországon jók a tapasztalatok az oltóanyaggal, nem észlelnek semmilyen súlyos mellékhatást, lelkesek az egészségügyi dolgozók is. Hozzátette: a program az oltási rend szerint halad, ahogy egyre több és több oltás érkezik, még több oltópontot állítanak majd fel. Ha gyorsan be tudják oltani a magyarok 50-60 százalékát, akkor legyőzik a járványt – jelentette ki a főorvos.

Szlávik János az oltáshoz szükséges infrastruktúráról elmondta: a korszerű oltásoknál mínusz 20 vagy akár mínusz 70 fokos tárolás szükséges, de ha a vakcina kikerül ebből a környezetből, hűtőszekrényben is eltartható öt napig. Az új technológia komolyabb hűtést igényel, mint a korábbi oltóanyagok, viszont forradalmi újításnak számít, ami más fertőző vagy akár daganatos betegségek ellen is reményt jelent – tette hozzá.

A főorvos szerint ha megérkezik az a mennyiség, amelyet Magyarország több gyártónál is lekötött, akkor a lakosság 60-70 százaléka be tudja oltatni magát. Szlávik János úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a jövőre kialakul a nyájimmunitás.

Megjegyezte azonban, hogy a vírus valószínűleg nem tűnik el azonnal, de sokkal kevesebb ember kerül majd kórházba, intenzív osztályra. Arról is beszélt: az influenzához hasonlóan az oltás ellenére is lehet olyan, hogy valaki elkapja a koronavírust, viszont nála nem jelentkeznek majd súlyos tünetek. Az arányuk pedig olyan csekély lesz, hogy még akkor sem nevezhető jelentős járványügyi tényezőnek, ha egy beoltott ember is képes lehet továbbadni a vírust – tette hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra