INSIDER

Minden az oltásról: az operatív törzs bejelentette, kinek nem javallott a Pfizer-vakcina

Az operatív törzs megtartotta keddi sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.
  • Szerző: Ripost

Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelési államtitkára elmondta a tájékoztatón, hogy készülnek az általános iskolák január 4-i nyitására. Az épületeket kitakarították, van, ahol a honvédség is segített. Folyamatos az iskolák, óvodák tisztítószerrel való ellátása. Folyamatos az ezekben dolgozók tesztelése is. Ez térítésmentes és előregisztrálni is lehet, de nem kötelező. Minden részlet az oktatas.hu-n elérhető. Eddig 7400 fő regisztrált, várják a további jelentkezőket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: koronavirus.gov.hu

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy 210 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt. Tegnap 382 emberrel szemben volt intézkedés a kijárási tilalom megsértése miatt.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta: az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a gyógyultaké folyamatosan nő. Öt oltóponton oltanak jelenleg egészségügyi dolgozókat, de a héten ez 25 pontra nő, mert újabb védőoltások érkeznek majd.

Galgóczi Ágnes szerint az év elején elkezdődhet a lakosság tömeges oltása is. A Pfizer-oltás egy új technológiával készített oltás, ebben nincsenek benne a kórokozó részei. Ebből kapnak most az egészségügyi dolgozók. Az oltás 95 százalékos védettséget ad. Ezen a héten jön a Pfizer-vakcina újabb adagja, amely már minden megyébe el fog jutni és kezdődhet az oltás.

Az első oltás után kapja meg mindenki az oltási könyvet, de a védettséghez kell egy második oltás is. A dokumentum tartalmazza azt az időpontot is, mikor kell visszamenni ismétlő oltásra. A védettség a második oltást követő 7 napon belül alakul ki.

Ha valaki már elkapta a fertőzést, legalább 3 hónapnak el kell telnie, hogy megkapja az oltást.

Galgóczi szerint a krónikus betegeknek lehet és ajánlott is a Pfizer-vakcina. Vannak ellenjavallatok, például a várandósság, vagy a kórelőzményekben súlyos, kórházi ellátást igénylő anafilaxiás (súlyos allergiás) reakció, vagy a gyógyszer összetevőivel szembeni allergia.

Jók a tapasztalatok a koronavírus elleni oltóanyaggal, és biztató az is, hogy csökken az új fertőzöttek száma – foglalta össze a járványügyi helyzetet a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

Szlávik János örömtelinek nevezte, hogy csökken a kórházban fekvő betegek száma, valamint azt, hogy egyre több gyógyult van, de figyelmeztetett: az eddigi tapasztalatok is mutattak hullámzó adatokat. A tendencia pozitív, de a szennyvízadatok alapján néhány városban még mindig stagnál vagy emelkedik a koronavírus koncentrációja – jelezte.
Kitért arra is, hogy úgy tűnik, a legújabban felismert vírusmutációk gyorsabban terjednek, viszont nem súlyosabbak, mint a korábbiak. A főorvos szerint minden országban el kell kezdeni a tömeges oltásokat, és ez megakadályozza majd az új mutációk elterjedését.
Szlávik János kiemelte: a mutációkat észlelő országok tudósai azt mondják, hogy a jelenlegi oltások nagy valószínűséggel az újfajta mutációk ellen is hatékonyak lesznek. Az oltások ugyanis a vírus több pontja ellen irányulnak harcba, így ha csak egy-egy helyen történik változás a vírusban, az oltóanyagok hatékonyak a jelenleg ismert mutációk ellen is – magyarázta.
Hangsúlyozta: Magyarországon jók a tapasztalatok az oltóanyaggal, nem észlelnek semmilyen súlyos mellékhatást, lelkesek az egészségügyi dolgozók is. Hozzátette: a program az oltási rend szerint halad, ahogy egyre több és több oltás érkezik, még több oltópontot állítanak majd fel. Ha gyorsan be tudják oltani a magyarok 50-60 százalékát, akkor legyőzik a járványt – jelentette ki a főorvos.
Szlávik János az oltáshoz szükséges infrastruktúráról elmondta: a korszerű oltásoknál mínusz 20 vagy akár mínusz 70 fokos tárolás szükséges, de ha a vakcina kikerül ebből a környezetből, hűtőszekrényben is eltartható öt napig. Az új technológia komolyabb hűtést igényel, mint a korábbi oltóanyagok, viszont forradalmi újításnak számít, ami más fertőző vagy akár daganatos betegségek ellen is reményt jelent – tette hozzá.
A főorvos szerint ha megérkezik az a mennyiség, amelyet Magyarország több gyártónál is lekötött, akkor a lakosság 60-70 százaléka be tudja oltatni magát. Szlávik János úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a jövőre kialakul a nyájimmunitás.
Megjegyezte azonban, hogy a vírus valószínűleg nem tűnik el azonnal, de sokkal kevesebb ember kerül majd kórházba, intenzív osztályra. Arról is beszélt: az influenzához hasonlóan az oltás ellenére is lehet olyan, hogy valaki elkapja a koronavírust, viszont nála nem jelentkeznek majd súlyos tünetek. Az arányuk pedig olyan csekély lesz, hogy még akkor sem nevezhető jelentős járványügyi tényezőnek, ha egy beoltott ember is képes lehet továbbadni a vírust – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?