INSIDER

Miért írják újra a leghíresebb magyar költők verseit?

A pályázat révén a mobilos, like-olós generációhoz is közelebb kerülhetnek a versek.
  • Szerző: Ripost

Közel kell vinni a mai fiatalokat ahhoz, amit a magyar vers jelent - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a költészet napján. A családtagokról, kötődésekről szóló verseink újragondolására, átfogalmazására buzdítja a fiatalokat a „Szabad a vers!” című országos verspályázat, amelyet az általános iskolák felső tagozatos és középiskolás tanulói számára hirdettek a Családok éve alkalmából.

Az április 11-étől május 11-éig beérkezett kis videókat szakmai zsűri bírálja el. Az első helyezettet és a közönségszavazás nyertesét 1-1 millió forint értékű osztálykirándulással jutalmazzák - tudtuk meg Novák Katalintól. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hozzátette: a családi értékeket szeretnék erősíteni, a családcentrikus fiatalokat szólítják meg.

Kedvcsinálónak Bánki Benjamin pécsi diák előadta saját verzióját Petőfi Sándor: István Öcsémhez című versére.

A pályázat révén a mobilos, like-olós generációhoz is közelebb kerülhetnek a versek: az újragondolt költeményeket a pályázók bemutathatják az interneten, és a like-ok is bizonyíthatják majd, ki mennyire értette meg a száz évvel ezelőtti alkotások mondanivalóját.

Posztolj verset!

A Költészet Napja alkalmából idén is elindult a Posztolj verset az utcára! kezdeményezés. „Legyen egy nap a magyar versé, árasszuk el a hirdetőoszlopokat, valódi üzenőfalakat, járdákat és minden legálisan posztolható felületet versekkel!” - olvasható a kezdeményezés holnapján. Tavaly 14 országban több mint kétezer verset posztoltak az utcára. Idén még többre számítanak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?