INSIDER

Mérgező ételszínezékkel teszik hiperaktívvá a gyerekeket

A Ripost utánanézett, és teli vannak a boltok olyan, gyerekeknek szánt ételekkel, italokkal, amik tartalmaznak hiperaktivitást vagy allergiát okozó ételszínezéket. A magyar hatóság betiltott egy nyelvfestéket, mert nem volt rajta a figyelmeztető felirat - de ha rajta van a felirat, akkor már lehet forgalmazni? 6 ilyen színezéket a szakértő azonnal visszavonatna a kereskedelmi forgalomból.
  • Szerző: Ripost

Betiltott egy nyelvfestő cukorkát a magyar hatóság. A Kiss me - colouring soluble candies nevű, Lengyelországban gyártott cukorka a megengedettnél több  kinolinsárgát és nem jelölt tartanzint tartalmazott.

"Egyes kutatások szerint a nagyobb mennyiségben történő bevitelük gyermekek esetében hiperaktivitást okozhat, valamint allergiás reakciókat is kiválthat" – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ezért a termékeket figyelmeztet felirattal kell ellátni – de ha rajtuk a felirat, akkor már szabad forgalmazni őket?

A szakértő betiltaná a 6 veszélyes ételszínezéket

 „Nem csak a kinolinsárga veszélyes" – mondta Dömölki Livia élelmiszerszakértő.  "A kinolinsárga, 5 másikkal együtt az úgynevezett azo-színezékek közé tartozik. Ha ezeket a színeket nátrium-benzoáttal, ami egy tartósítószer, együtt használják, akkor hiperaktivitást okoz gyerekeknél" – magyarázza a szakember.  

A színezékek leggyakrabban üdítőitalokban fordulnak elő, de cukorkákban és cukrásztermékekben, így tortákban, tortadíszekben is. Korábban tömegesen használták, mert hőálló, stabil, szép színű.

De amióta az Európai Unió szigorított, és az a feltétele a használatuknak, hogy rá kell írni, hogy hiperaktivitást és figyelemzavart okozhat, azóta az ipar kevesebbet alkalmazza. Sokan áttértek a természetes színezékekre, céklából és répából kivont színezékeket használnak. Ma már szerencsére egyre ritkábban fordul elő, de én szívem szerint teljesen betiltanám - mondta Dömölki Livia.

Hangsúlyozta: mindig olvassuk el, hogy mit ír a csomagoláson és kerüljük ezeket a színezékeket!

A hiperaktivitás mellett több kutatás azt is bizonyította, hogy allergiát, csalánkiütést, arcpírt okoz a gyerekeknél az azofesték. 

 

Teli vannak a boltok az ilyen termékekkel

A %% körbenézett: a boltok polcain sok olyan termék van, ami tartalmazza ezeket a veszélyes ételszínezékeket: nyalókákban, üdítőitalokban, szörpökben, cukorkákban is megtaláltuk. Ezek többségén ott a felirat, hogy

„A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”

 így legális forgalmazni őket, de jó szívvel mégsem adhatjuk őket a gyerekeinknek. Van olyan webshop, amelyik még a betiltott lengyel nyelvfestő cukorkákat is árulja.

 

A legtöbb szülő nem nézi a figyelmeztető feliratot

Tapasztalataink szerint a legtöbb szülő nem olvassa el az édességek címkéjét. Mini közvélemény-kutatásunk szerint az általunk megkérdezett 15 szülő közül  10 nem szokta elolvasni a figyelmezető feliratokat, 2  csak akkor olvassa el, ha teljesen új terméket vesz, 3 pedig az összetevők listáját nézi meg, különös tekintettel a cukorra.  „Mivel a cukor a legfőbb mumus, attól pörög a gyerek, leginkább azt nézem, hogy mennyi cukor van benne" –mondta a %%nak Judit, egy édesanya. Hozzáteszi: ha a szülő nem is veszi meg, a nagyszülőktől biztos kap. „A nyelvfestő, a pattogó, a cuki rajzfilmmintás édesség mind olyanok, amiket szívesen vesznek ajándékba is. Akkor meg hiába olvasom már el, az ajándékba kapott nasit csak nem veszem, ki a gyerek kezéből. Ha veszélyes, miért nem tiltják be?" – kérdezi a szülő.

 

 

 

Mik a veszélyes színezékek?

Narancssárga S (E 110)

Kinolinsárga (E 104)

Azorubin (E 122)

Alluravörös (E 129)

Tartrazin (E 102)

Neukockin (E 124)

Ha használja egy gyártó, az élelmiszer csomagolásán a következő feliratot kell föltüntetni  a színezékek megnevezése vagy E-száma mellett: „A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

Kémiai-szintetikus úton állítják elő ezeket, régebben főleg kőszénkátrányból csinálták, manapság kőolajból. A legtöbb azoszínezéket már betiltották (ilyen a vajsárga, amivel régen a vajat és a margarint sárgára színezték), a 6 forgalomba maradt színezéket főleg édességek gyártására használják.

 

 

Az egészséges gyerek is lehet hiperaktív a túl sok színes édesség miatt

Nem csak a hiperaktivitással diagnosztizált gyerekek lehetnek hiperaktívak. Egészséges gyerekeknél is alakulhat ki hiperaktivitás. Az köztudott, hogy a cukor és az édesség felpörgeti a gyereket, de az kevésbé tudjuk, hogy a színezékek is okoznak ilyen tüneteket, amiktől maradandó károsodást szenvedhet a gyerek. 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?