INSIDER

Mérgező az ivóvíz két magyar iskolában

A gyerekek palackozott vizet kapnak, mert két szegedi iskoláról kiderült, hogy teli van mérgező ólommal a csapvíz. Néhány hete egy budapesti, gazdagréti iskolában fordult elő hasonló eset. Sok régi épületben vannak még ólomcsövek, érdemes bevizsgáltatni a vizet. Most ingyenesen bemérethetjük a vizet és tanácsot is kaphatunk.
  • Szerző: Ripost

Dühösek a szülők, mert a gyerekeik hónapok óta ihatták a mérgezett vizet a szegedi Zrínyi Ilona és a Rókus Általános Iskolában, ahol a megengedett határérték többszörösét mérték az iskolai csapvízben.

„ Hatóságunk két szegedi iskola belső hálózatából mért határérték feletti ólomszintet. Ezért a mai napon elrendeltük az érintett iskolákban az ivóvízfogyasztás tilalmát és ezzel egyidejűleg az iskoláktól intézkedési tervet kértünk be a helyzet megoldására" – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

Hónapok óta ólmozott vizet isznak

„A gyerekeknek már szóltak, hogy folyatni kell a vizet, mielőtt innának belőle, az okot is elmondták, az én fiam tudott róla"- mondta Szilvia, az egyik szülő. „A gyerekeknek lehet hogy szóltak, de a szülők felé nem jelezték, én az internetről tudtam meg" - mondta felháborodottan egy másik anyuka,  Mónika.  „A gyerekeink ólommérgezett vizet isznak hónapok óta! Nincs az igazgatónak ilyen esetben tájékoztatási kötelezettsége?" - tette fel a kérdést az édesanya.

A környékbeliek is aggódnak, úgy gondolják, hogy nem csak az iskola vize lehet szennyezett„A közelben lakom. A társasházunkba is ólomcsövön jön a víz a vízóráig. Többször kértük a cserét a Vízművektől, de nem reagálnak a kérésünkre "- fejtette ki aggodalmát N. Valéria.

A probléma nem egyedi.  Márciusban a Szomszédok tévésorozat iskolájában, vagyis egy budapesti,  gazdagréti suli csapjaiból folyt ólmos víz. A Csíkihelyek Általános Iskolában a megengedett érték kétszeresét mérték.  Ott is palackozott vízzel oldották meg a problémát.

Több százezer családnál folyhat ólmos víz a csapból

Magyarországon évente több mint 60 ezer ivóvízmintából összesen 900 000 vizsgálatot végeznek. A hazai ivóvíz minősége megfelel az európai átlagnak.  A vízminőség romlásának a leggyakoribb oka az ólom.  Ólomcsövek többnyire a régi házakban találhatók: a régi családi házakban, bérházakban és a korai panelekben, tehát több százezer magyar családot érinthet a probléma. Az ivóvízbe beoldódó ólom főleg a magzatokat és kisgyermekeket veszélyezteti. Hosszú évek alatt a felnőtteknél is kialakulhat például vérszegénység, vesekárosodás.

Most ingyen bevizsgáltatható a víz

Akik ag­gód­nak a csap­vi­zük eset­le­ges ólom­tar­talma miatt, most ingyen bevizsgáltathatják – közölte a tisztiorvosi hivatal.

A bevizsgálás menete egyszerű: írjon e-mailt az [email protected] címre, melyben érdemes megemlíteni, hogy mikor épült a ház. A mintavételi csomagot személyesen lehet átvenni az Országos Közegészségügyi Intézetnél, vagy e-mailben kérhető a postázás. A csomag kézhezvétele után a mellékelt tájékoztató lépéseit követve elvégezhető a mintavétel. Ezután személyesen, vagy postai úton juttatható vissza a csomag az OKI-hoz.

A fővároson kívül élők a területi kormányhivatalnál igényeljék a csomagot.

Ki a felelős, kinek kell kicserélni?

A gerincvezeték cserélése a szolgáltató feladata, a házban levő csöveket a tulajdonosnak kell cserélnie. A vízóra helye a döntő: onnan kifelé a szolgáltató feladata és felelőssége, a vízórán belül pedig a tulajdonos a felelős, társasház esetén tehát az egész lakóközösség, ha nincsenek egyedi vízórák a lakásokban. Az elosztóhálózaton nincs ólomvezeték, de a bekötővezetéken, ami az utcán húzódó gerincvezetékből a vizet a fogyasztóhoz szállítja, sajnos igen. Ezek cseréje folyamatos, az elmúlt évtizedben több százezer méternyit cserélt ki csak a fővárosi vízmű.

A 80-as évekig használtak ólomcsövet

Ólomcsöveket főként 1945 előtt építettek be Magyarországon az ivóvízhálózatokba, de egészen a  80-es évek elejéig használtak ólomcsöveket. Ez nem csak magyar probléma, az európai nagyvárosokban sok helyen megvannak még az előző századfordulón beépített ólomcsövek.

Mit tegyünk, ha ólmos a vizünk?

- A meleg víz fémoldóképessége nagyobb, így főzéshez, italkészítéshez érdemes hideg vizet folyatni.

- Mivel a pangó vízben az ólom mennyisége magasabb lehet, fogyasztás előtt ajánlott 1 percig folyatni azt. A kifolyatott víz más háztartási célra (mosogatás, dísznövények locsolása stb.) felhasználható.

- A bevizsgált utótisztító kisberendezések egy része szintén alkalmas lehet az ivóvíz ólomtartalmának eltávolítására.

- A végleges megoldást az ólomcsövek és az ólomtartalmú szerelvények teljes cseréje jelenti.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?