INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak a Magas-Tátrában: magyar túrázóknak veszett nyoma

Drámai pillanatok játszódtak le a Magas-Tátrában. Két fiatal magyar túrázó került bajba.
  • Szerző: Ripost

A 112-es segélyvonalon keresztül érkezett egy segélykérés a Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS) a Magas-Tátrából. Két magyar turista felvonóval ment fel a Lomnici-nyeregbe, ahonnan az ott lévő jelzett turistaút végétől továbbmentek

A páros leereszkedett a Kis-Tarpataki-völgy oldalában lévő ún. Szén-vízesés feletti kuloárba, amelyen keresztül, elmondásuk szerint, a Zamkovszky menedékházhoz akartak eljutni.

Fotó: Pixabay

A 35 éves férfi és a 26 éves nő a szükséges hegymászó-felszerelés nélkül folytatta az ereszkedést a kuloárban, amíg egy meredek küszöbhöz nem értek, ahonnan már nem tudtak továbbmenni, és segítséget kértek.

A Hegyi Mentőszolgálat operatív központjában sikerült bemérniük a párt, a hegyimentők ezt követően légimentők segítségét kérték, akik Ótátrafüreden két hegyimentőt vettek a fedélzetre, majd a behatárolt terület fölé érkezve a bajba jutott pár közelében tették ki őket.

A légi szállítás előkészítését követően az első bajba jutott turistát egy hegyimentővel együtt légi úton evakuálták a zord terepről, és az Ótátrafüredi helikopter leszállópontra szállították. Ezután a helikopter visszatért a völgybe, és a másik hegyimentővel együtt evakuálta a második személyt – írja a Maga-Tátra.Info.

Mivel a magyar turisták nem sérültek meg, Ótátrafüredről saját kérésükre önállóan folytatták útjukat.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb diós és mákos bejgli
És ezeket olvastad már?