INSIDER

Menekülőre fogta a Pesti úti otthon vezetője

A hónap végétől nyugdíjazását kérte Skultéti József, a Pesti úti idősotthon vezetője, indoklásában a Ripost által készített oknyomozó cikksorozatunk is szerepel. Talán nem mer szembe nézni az igazsággal?
  • Szerző: Ripost

Skultéti József helyett azonban mindezt a DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes jelentette be egy közleményben, aki szerint

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„a kormánypárti, jobboldali sajtó és a hatóságok támadásai miatt mondott le az intézményvezető.”

Mint arról a egyébként valóban többször is beszámolt: méltatlan körülmények között voltak kénytelenek élni az otthon lakói, több idős ember rühes lett, és súlyos kiszáradással került kórházba. Ezekről több hozzátartozó mesélt lapunknak, akik kezében kórházi zárójelentések és halotti bizonyítványok is vannak, melyek bizonyítják az állításaikat.

Magatehetetlenül feküdt Julika néni az ágyon, így találták a fiáék a PEsti úti otthonban. A néni alig két hónap leforgása alatt került ilyen állapotba. Fotó: Cs. Krisztián

Ezen kívül lapunknak volt ott dolgozó nővérek és jelenlegi dolgozók is megszólaltak, akik mindannyian, egybehangzóan támasztották alá a hozzátartozók tapasztalatait. Az ápolók szerint azonban ők próbáltak mindent megtenni: de a vezetés (az igazgató, az ápolási vezető és a gazdasági vezető) teljesen ellehetetlenítették a munkát, arra is hivatkozva, hogy nincs elegendő forrás.

Budapest, 2020. április 9.
Lakókat visznek kórházba a Pesti úti idõsotthonból 2020. április 9-én. Az intézményben több mint százan megfertõzõdtek, közülük 44-en meghaltak.
MTI/Szigetváry Zsolt

A Skultéti József nevében megfogalmazott levélben Gy. Németh Erzsébet még kiemeli: helyét Merucza Erika, az intézmény jelenlegi gazdasági vezetője veszi át, majd pályázatot írnak ki.

Majd így folytatja:

„Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy, hogy közben a kiváltó okok ismeretlenek maradtak.„

Arról viszont egy sort sem ír, hogy mindezek után indít-e vizsgálatot a fenntartó és ellenőrzőszerv: a Fővárosi Önkormányzat.

A Pesti Úti Idős Otthonban háromszáznál is több gondozott kapta el a koronavírust, több mint negyvenen meghaltak. A szabálytalanságok miatt rendkívüli ellenőrzést rendelt el az intézményben Müller Cecília országos tisztifőorvos, a feltárt hiányosságok miatt egymillió forintos bírságot kapott az otthon.

És ezeket olvastad már?