INSIDER

Melyik városban, melyik kerületben kötelező a maszk?

Több vidéki nagyváros szinte teljes területén kötelező a maszkviselés.
  • Szerző: Ripost

Kedd éjféltől életbe léptek az új járványügyi intézkedések. A kormányrendelet szerint a 10 ezer főnél nagyobb település egyes közterületein kötelező a maszkviselés, a területek kijelölése a polgármester feladata.

Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületen a maszkviselés továbbra sem kötelező.

Nagyvárosok

A parkok, zöldterületek kivételével több vidéki nagyváros teljes területére kötelezővé tették a maszkviselést a koronavírus-járvány terjedése miatt, így döntött a polgármester Sopronban, Kecskeméten és Szegeden is. Székesfehérváron főként a történelmi belvárosra érvényes a rendelkezés. A főváros vezetése még egyeztet a kerületekkel.

Sopron polgármestere, Farkas Ciprián a közösségi oldalán jelentette be, hogy szerda déltől a város egész területén kötelező maszkot viselni. Bejegyzése szerint ez alól csak a zöldterületek – különösen a parkok, a Soproni Parkerdő, az erdők, a játszóterek, a szabadtéri edzőparkok és a kutyafuttató – kivételek.

Kecskeméten csütörtöktől lesz kötelező lesz a maszk viselése valamennyi közterületen és nyilvános helyen – írta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a közösségi oldalán.

Székesfehérváron szerda éjféltől kötelező maszkot viselni a történelmi belvárosban, valamennyi közterületi, valamint nyilvánosan elérhető parkolóban, a buszmegállókban, az autóbusz- és vasútállomások egész területén, a játszótereken a gyermeket kísérő felnőttek számára, valamint a kutyafuttatókban a gazdák számára. Cser-Palkovics András polgármester tájékoztatása szerint a város sportparkjai, sportolásra alkalmas területei nyitva vannak, de csak egyéni sportolásra használhatók.

Szegeden Botka László polgármester döntése alapján szerdától a város teljes belterületén kötelező a maszk viselése.

Tatabányán nem rendelték el a város teljes területére a kötelező maszkviselést, azt csak a piacokon, a termelői piacokon és a tömegközlekedési eszközökre várakozás közben kell hordani.

Szombathely megyei jogú város a Facebook oldalán közölte, hogy mely területeken lesz kötelező a maszkviselés. Így a Fő téren, Belsikátor, Külsikátor, Gyöngyös áruház melletti árkádsor, Szent Márton utcai aluljáró, Domus bevásárlóközpont által határolt közterület, buszmegállók 10 méteres körzete, bölcsődék, óvodák, iskolák 10 méteres körzete, kísérő számára, üzletek, bevásárlóközpontok parkolói.

Szombathely

A fővárosban még nem született döntés. Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta: abszurd, hogy Budapesten ezt a felelősséget a 23 kerületi polgármesterre terhelték, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni.

Kerületek

Őrsi Gergely, a 2. kerület polgármestere délben jelentette be, hogy „a kormány tegnap éjjeli rendelete után meghozott döntésünk értelmében a II. kerület közterületein is kötelező a maszkviselés november 11-én 12 órától!” Kivételt képeznek a jogszabályban felsorolt esetek, így sporttevékenység során, zöldterületen és parkokban a maszkviselés továbbra sem kötelező.

Kiss Zoltán, a 3. kerület polgármestere a következőket írta ki szerda délután Facebook-oldalára: Óbuda-Békásmegyer közterületein is kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése 2020.11.12-től, azaz a holnapi naptól. „A kormányrendeletet értékelve nem láttuk kivitelezhetőnek, hogy közterületek között különbséget tegyünk, mert ez betarthatatlanná tenné a rendelkezéseket. Ez tehát azt jelenti, hogy a harmadik kerület teljes közigazgatási területén, a közterületeken és a közforgalom számára átadott magánterületeken is kötelező minden, hatodik évét betöltött személynek maszkot hordania”.

A 6. kerület polgármestere, Soproni Tamás úgy fogalmazott a Facebook-oldalán: Terézváros közterületein november 12-étől hat éves kor felett mindenkinek kötelező a maszkviselés. A Hunyadi téri sportpályát bezárják, és a szabadtéri fitneszpark sem használható. A játszóterek és kutyafuttatók nyitva maradnak, ezeket gyakrabban fertőtlenítik, de szigorúan fogják ellenőrizni a maszkhasználatot.

A 7. kerület közzétette szerda délután: Erzsébetváros közterületein mától minden 6 éven felüli számára kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Kivéve sporttevékenység során, valamint a parkokban illetve zöldfelületeken.

MTI/Balogh Zoltán

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere videóban jelentette be szerda délután, hogy holnaptól kötelező minden közterületen a kerületben a maszkviselés. Kutyafuttatót nem zárnak be a kerületben. Parkokra és zöld területekre nem érvényes a kötelező maszkviselés a kerületben, de ajánlást fogalmazott meg a lakosoknak Baranyi Krisztina. Ha nem sportolnak, futnak például, akkor itt is viseljen mindenki maszkot – javasolta. A társasházak közös helyiségében mindenki hordjon maszkot, így a liftekben és a lépcsőházakban – folytatta.

Gajda Péter, Kispest polgármestere szintén a Facebookon közölte: Kispest valamennyi közterületén kötelező a maszkhasználat.

Budapest 11. kerülete, Újbuda a Facebook-oldalán közölte, hogy „felhívjuk figyelmüket, hogy a ma meghozott önkormányzati rendelet értelmében Újbuda valamennyi közterületén kötelező a maszk viselése, kivéve a parkokat, zöldterületeket, ahol nem kötelező, de ajánlott. Kérjük, ezt a szabályozást a kijárási tilalom alatti kutyasétáltatás esetén is tartsák be.

A 13. kerületi polgármester, Tóth József tájékoztatása szerint a XIII. kerület teljes közigazgatási területén a közterületeken és a közforgalom számára átadott magánterületeken kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. Kivételt ez alól az egyéni sportolás, a zöldterületek és a parkok jelentenek. A kutyafuttatók a megszokott rendben tartanak nyitva, a maszk viselése itt is kötelező.

MTI/Balogh Zoltán

Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere szintén a közösségi oldalán jelentette be: Rákosmente közigazgatási területén, belterületen elhelyezkedő valamennyi közterületen és nyilvános helyen történő maszkviselési kötelezettség elrendeléséről döntöttek. Ezek szerint Rákosmente közigazgatási területén, belterületen elhelyezkedő valamennyi közterületen és nyilvános helyen – kivéve a hatodik életévüket be nem töltött kiskorú személyeket, a Korm. rendeletben meghatározott helyeket és tevékenységet – kötelező a maszk viselése!

Szaniszló Sándor, Budapest 18. kerületének, azaz Pestszentlőrinc-Pestszentimrének a polgármestere ma délelőtt azt közölte saját Facebook-oldalán a kormány 484/2020. rendelete alapján, hogy „Pestszentlőrinc- Pestszentimre területén november 11-től 6 éves kor felett valamennyi közterületen kötelező a maszkhasználat. Kivétel a Péterhalmi-erdő, a Bélatelepi-erdő, a Kapocs utcai kiserdő, illetve a közparkjaink területe. Minden más kérdésben a kormány rendelete szerint kell eljárni.”

A 20. kerület Pesterzsébet polgármestere, Szabados Ákos bejelentése szerint a kerület minden közterületén kötelező a maszk, kivéve a közparkokban.

A 21. kerületben szintén minden közterületen (kivéve a sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken) kötelező a maszkviselés. A kutyafuttatók a nyitvatartási időben korlátozás nélkül látogathatóak. A maszk viselése itt szintén kötelező. A Csepeli Strand nem látogatható (kivéve a fedett medence a versenyszerűen sportolók számára). A Hollandi úti Ifjúsági tábort bezárták. A Királyerdei Művelődési Ház, a Radnóti Miklós Művelődési Ház, a Szabó Magda Közösségi Tér, a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény, a Csepel Galéria és a Rákóczi Kert épülete bezár. A Rákóczi Kert parkja nyitva marad. Az egyéni sportolás idejét kivéve, a park területén, mivel az nem közterület, fenntartói döntés szerint a maszk viselése kötelező. A Királyerdei Művelődési Házban működő posta továbbra is nyitva tart. A Nyugdíjas Közösségi Ház zárva tart. Az önkormányzati játszóház zárva tart. A csepeli jégpálya nem nyílik meg. A Csepeli Piacon a maszk viselése továbbra is kötelező. Emellett az összes önkormányzati rendezvényt lemondták.

A 23. kerületben hat éves kor felett minden közterületen, kivéve a jogszabályban felsorolt eseteket – a sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken – kötelező a maszk viselése.

És ezeket olvastad már?