INSIDER

Brutális hőség csap le, elrendelték a hőségriadót

Az egész országra figyelmeztetést adtak ki, melegrekordok dőlhetnek meg.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A nyugati ciklonok előoldalán továbbra is folytatódik a meleg, száraz levegő beáramlása Közép-Európába, emiatt egy újabb hőhullám bontakozik ki a Kárpát-medencében, illetve a Balkán-félszigeten, a melegrekord is megdőlhet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

melegrekord

Hazánk időjárását szerda estig a keleti anticiklon alakítja, így csak kevés gomolyfelhő zavarja majd a napsütést.

Túnyomóan derült, száraz idő várható helyenként gomolyfelhőkkel. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

melegrekord

Változást hoz az időjárás

Fotó: 123rf

Csütörtökön lesz a jelenlegi hőhullám és a hét legmelegebb napja, délnyugaton akár a 40 fokot is elérhetjük. Annyira a tetőfokára fok hágni a meleg, hogy megdőlhet a melegrekord is. Hőségriadót rendeltek el az egész országban.

A maximum-hőmérsékletek várhatóan 34 és 40 fok között alakulnak.

A jelenlegi július 8-ai rekordot a 2015-ös Budakalászon mért 39,3 fok tartja (OMSZ adat), ez könnyen veszélybe kerülhet a délutáni órákban. Zala és Somogy megyében nem kizárt, hogy megdől a melegrekord.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között várható.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 32 és 38 fok között alakul.

Napon, a kevésbé szeles órákban ennél akár 10 fokkal is melegebbnek érezhetjük a levegőt, az UV-sugárzás pedig extrém tartományban alakulhat, így 11 és 16 óra között lehetőleg kerüljük a közvetlen napfényt, és gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?