INSIDER

Megvan, honnan indult el a járvány!

A koronavírus-járvány ébresztő az emberiség számára, hogy nagyobb összhangban kell élnie a környezetével, vélekedik Shi Zhengli világhírű wuhani virológus. A mostani koronavírus legnagyobb valószínűséggel egy helyes kis állatkáról, a tobzoskáról került az emberre.
  • Szerző: Ripost

Először a denevéreket, majd a kígyókat „gyanúsították”, de hamarosan kiderült, hogy az egyetlen pikkelyes emlős, a tobzoska volt valószínűleg az a vírushordozó, amiről emberre terjedt a jelenleg a világban fertőző COVID-19.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: ROSLAN RAHMAN / AFP

A súlyos tüdőgyulladást okozó vírus tavaly decemberben a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén ütötte fel a fejét. A járvány kiindulópontjának sokáig egy helyi hús- és halpiacot tartottak: az első fertőzöttek közül sokan ott kaphatták el a betegséget. Azóta viszont megerősítették, hogy a legelsőként diagnosztizált fertőzött nem járt a piacon. A szakértők a vírus eredeti hordozójának először a denevéreket tartották, mivel a fertőzött betegekben talált vírus 96 százalékban megegyezik a denevérek által hordozott koronavírussal. Ezután jött a meglepetés: a köztes, közvetítő gazdaállat inkább a tobzoska lehet, mivel az általa hordozott koronavírus 99 százalékban megegyezik a betegekben kimutatott víruséval.

Fotó: shutterstock

A tobzoska védett állat, nemzetközi kereskedelme sem engedélyezett. Ázsiai illegális kereskedőktől azonban gyakran foglaltak le tobzoskákat a hatóságok: a kínai gyógyászatban és ínyencségként is keresett állat. Ez viszont alapja lehet az ember és állat közötti fertőzésveszélynek. Kínában épp ezért február végén a korábbinál szigorúbb szabályokat hoztak a vadállatok illegális kereskedelmével és fogyasztásával kapcsolatban.

A tobzoska elsősorban hangyákkal, termeszekkel táplálkozik. Éjjel vadászik, nappal földalatti odvában bújik el. Testüket tetőcserépszerűen pikkelyek borítják, ettől néznek ki úgy, mint egy fenyőtoboz. A pikkelyek olyan anyagból épülnek fel, ami az emberi körmöt is alkotja, és az állat egész testét beborítják, a fejétől a farkáig. Ha támadás éri, fejét bedugja a farka alá és összegömbölyödik.

A tobzoska aranyos állat, nem ő tehet arról, hogy az általa hordozott koronavírus átterjedt az emberre, hanem az ember, aki nem tartja tiszteletben az állatvilágot. A virológusok szerint a hasonló világjárványok, fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb módja a környezet- és állatvédelem, az, hogy békében éljünk együtt a Föld többi lakójával.

És ezeket olvastad már?