INSIDER

Megvan az időpont: ekkor kezdik kiemelni a Hableányt a Dunából

Kedden reggel 5 órakor elkezdik kiemelni a hajóroncsot.
  • Szerző: Ripost

Kedden reggel 5 órakor kezdik meg a Margit hídnál május 29-én elsüllyedt Hableány kiemelését, a művelet akár 6 órán keresztül is eltarthat - nyilatkozta az M1-nek Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője hétfő este.

Korábban - hétfő délután 5 órakor - Jasenszky arról beszélt, hogy belátható időn belül megkezdődhet a kiemelés, de konkrét időpontot akkor még nem tudott mondani.

A Hableány kiemelésének ütemterve

  1. Rendkívül lassan kezdik az emelést, hogy a hajótest elszakadjon a folyómedertől. Ez a legkritikusabb szakasz.
  2. Folytatódik a szakaszos emelés. A vízből először a roncsolt parancsnoki híd fog felbukkanni (a hajó ugyanis orral felfelé áll). Ekkor az emelést leállítják, hogy a búvárok átvizsgálhassák, vannak-e ott áldozatok.
  3. Egy újabb, kisebb emelés után a parancsnoki hidat tüzetesebben is átvizsgálják, immár "félszáraz körülmények között".
  4. A következő emelési szintnél felbukkan a napozófedélzet, legalábbis ami megmaradt belőle. A búvárok ezt is átvizsgálják.
  5. Újabb emelés után lesz lehetőség annak a helyiségnek az átvizsgálására, ahol a legtöbb utas tartózkodott a baleset előtt. Amennyiben találnak áldozatokat, kihozzák, utána folytatódhat az emelés.
  6. Innentől már folyamatosabb lesz az emelés. Végül a Clark egy bárkára helyezi a Hableány roncsait, ott rögzítik, biztosítják, "elszállítható állapotba helyezik".
  7. A sikeres kiemelés és a hajótest elszállítása után a BRFK veszi át az ügyet: a bűnügyi nyomozás részeként helyszíni szemlét tartanak a roncsokon.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb diós és mákos bejgli
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?