INSIDER

Megvan az időpont: ekkor kaphatják meg a megemelt fizetést a pedagógusok

A korábban bejelentett tíz százalékos emelést hamarosan megkapják.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-válság sem akadályozta meg, hogy a pedagógusok megkapják a korábban megígért fizetésemelést: az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós által még februárban bejelentett intézkedés júliusban lép életbe, augusztusban így a szokottnál magasabb összeg érkezik az óvodai, iskolai nevelők számlájára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123r

„A változás nem az alapfizetéseket érinti, hanem lényegében egy új bérelemet vezetnek be, amely beépül a pedagógusok illetményébe. Ez lesz az ágazati szakmai pótlék. Nemcsak az állami fenntartású, hanem valamennyi köznevelési intézmény pedagógusának jár, sőt rajtuk kívül a pedagógus szakképzettségű segítők, például iskolatitkárok, pedagógusdiplomával rendelkező rendszergazdák, laboránsok is jogosultak lesznek rá, tehát mindenki, aki az életpályarendszer hatálya alá tartozik„ – magyarázta a Magyar Nemzetnek Kozák András köznevelési szakértő, megbízott egyetemi oktató. Mint kiemelte, e tízszázalékos pótlék minden hónapban, a jogszabály erejénél fogva jár majd, tehát nincs mérlegelési jogköre a munkáltatónak, hogy adja-e vagy nem.

A pedagógusok a végzettségtől, a pályán eltöltött évek számától és a sikeres minősítésektől függ, hogy kinek mekkora a garantált illetménye, az új pótlékot pedig ehhez kötötték hozzá: azaz ha halad felfelé a ranglétrán, emelkedik. Nagyjából 20-40 ezer forintot jelent ez majd a pedagógusoknak.

Ahogy korábban Kásler Miklós miniszter említette, az intézkedés révén egy négyszáz fő feletti diáklétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító igazgató a mostani 477 ezer forint helyett több mint 619 ezer forintot kereshet. Egy ennél is nagyobb, ezer fő feletti létszámú iskolát irányító, 35 éve pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye pedig 629 ezerről nem kevesebb mint 812 ezer forintra változik.

A pedagógusok fizetése egyébként az életpályamodell 2013-as bevezetése óta ötven százalékkal emelkedett eddig, 2019-ben már 355 milliárd forinttal költöttek többet pedagógusbérekre, mint 2010-ben. Az elmúlt években ugyanakkor a versenyszféra bérszínvonala olyan jelentősen javult, hogy a kormány ismét szükségesnek ítélte a pedagógusok helyzetének javítását – érvelt Kásler Miklós.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?