INSIDER

Megtudtuk, mikor lesz olcsóbb a paradicsom

Az árusított paradicsomok több mint 80 százaléka üvegházi - ez a megdöbbentő hír jelent meg a napokban. De hová tûnt a szabadföldi paradicsom? A Ripost a nagybanin járt utána, ahol a kereskedők tárták fel a titkot.
  • Szerző: zs

Először azt tapasztaltuk, hogy drága a paradicsom. Aztán jött a magyarázat: persze, mert üvegházi. De miért árusítanak a lecsó- és befőzésszezon kellős közepén üvegházit? A legilletékesebbeket: a termelőket és a forgalmazókat kérdeztük a forgalmas budapesti nagybani zöldségpiacon.

Itt bőven lehet válogatni, ládájával mérik, a legszebbnek 450-550 forintra jön ki kilója, a befőzni vagy lecsónak való üvegházit már 270-300 forintos áron meg lehet kapni, a szabadföldi kilónként 220-230 forint. A zöldségesek még erre teszik rá a saját költségüket és hasznukat.

"Csongrádból hozom az érett, üvegházas és fóliás paradicsomot” – mutatja Urbán Károly hibátlan portékáját. – 

A felvásárlóim inkább ezt választják, mert szép a termés.

"Ízre nincs nagy eltérés és a termelők, akiktől hozom, nagyon gondosan bánnak vele. Ráadásul ritkábban kell permetezni, mint a szabadföldit, és ugyanazt a tápanyagot kapja.”

Vannak azért, akik a szabad ég alól származó terméssel érkeztek.

"A vevőim szerint ez jóval ízletesebb” – magyarázza Kálmán. – "Én szabadföldit árulok,

mostanában főleg befőzni viszik, valamivel olcsóbban jön ki, mint az üvegházas vagy fóliás. Az a gond, hogy drágák a napszámosok, akik leszedik.”

Valóságos kis vita robban ki szabadföldi és üvegházas hívők között: egyiknek természetesebb az íze, érvelnek, a másik viszont tovább eltartható, ami az árusnak sem mindegy. Emlegetik a jégesőket, viharokat is, mert azok elverték a szabadföldit, az üvegházassal viszont kisebb a kockázat, hovatovább jobban megéri. Most, hogy az embereknek több pénzük van, inkább adnak több pénzt a szép áruért, semmint megvegyék a hibásat olcsóbban, márpedig a szabadföldi könnyebben sérül.

A szabadföldinél nem lehet olyan minőséget garantálni, mint az üvegházas és a fóliás paradicsomnál

– foglalja össze Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke. – "Tévhit, hogy jóval kevesebb vegyszer éri a szabadföldit, ami jobban kivan téve az időjárás viszontagságainak és a kártevőknek. De jó hír, hogy a jövő héttől már érezhetően csökkenni fog mindegyik paradicsom ára!"

És ezeket olvastad már?