INSIDER

Megszólaltak a dusnoki szülők, fejlemény a nem anyakönyvezett baba ügyében

A gyermek szülei semmilyen hatóságnál nem jelentették be a kisfiút, az anya a babát titokban, otthon szülte meg.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A gyámhatóság anyakönyvezte azt a kisfiút, akit egy hete vettek el egy Dusnokon lakó házaspártól, miután nem voltak hajlandók semmilyen közigazgatási nyilvántartásban bejelenteni a gyermeket. Az apa, B. István és az anya, H. Ágnes ellen rendőrségi eljárás indult, az iratok szerint a kisgyermek a hatóságoktól a K. Péter nevet kapta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szigorú hatósági fellépésre azért volt szükség, mert az édesanya szeptember 5-én a kisbabáját otthon, titokban szülte meg. A fiúcska hivatalosan nem is létezett: tb-kártyája, adókártyája, anyakönyve nem volt, védőoltást, orvosi ellátást nem kapott.

A bajai gyámhatóság – miután hiába kérte a szülőket, hogy anyakönyveztessék a kisfiút – november 19-én elrendelte a baba állami gondozásba vételét. Ám amikor a gyerekért mentek, Dusnokon tíz ember akadályozta az intézkedést, ezért rendőri segítséget kértek.

Így a múlt hétfőn már tucatnyi járőrautó vette körül a házuknál B. István és felesége kocsiját, amikor a kisfiukkal épp elindultak otthonról. „Itt van egy ismeretlen szülőktől származó gyerek, akit nekünk kell elhelyezni” – közölte a parancsnok, majd a társai lefogták a hátsó ülésen ülő anya kezét, kivették a hordozókendőből a kisfiút, akit átadtak a gyámhatóság képviselőjének.

A Blikk tegnap megkereste a házaspárt, de mindketten éppen a Kalocsai Rendőrkapitányságon voltak, ahol nyomozók hallgatták ki őket. Ezt egy szomszéd mondta el. „A szülők úgy tudják, a kisfiút azóta K. Péterként anyakönyvezte a gyámhatóság, pedig a szülei Bátor Nyilasnak szólították. Az édesanyja neve helyére K. Juliannát írtak, valójában H. Ágnesnek hívják” – közölte a szomszéd.

Hogy Ágnesék miért nem vitték el a gyereket orvoshoz? Az a YouTube-ra felrakott videójukból kiderül: „Semmilyen állami támogatást nem kértünk soha és sehol, és a továbbiakban sem akarunk semmilyen gyest, családi pótlékot felvenni. Ugyanis szabad embernek szültük a gyermekünket. A jegyző elkezdte küldözgetni a családsegítőket, hogy menjünk be, anyakönyveztessük, ez csak egy papír. Mi azonban tudjuk, hogy ezzel lemondunk a gyermekünkről, és átruházzuk a tulajdonjogot Magyarországra” – hangzott el a felvételen.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal bejelentés folytán értesült arról, hogy Dusnokon 2019 szeptemberében gyermek született. „Az anya nem vett részt várandósgondozáson, az eltitkolt terhességet követően otthonában szült. Miután a szülők a többszöri kötelezések ellenére sem teljesítették a jogszabályban előírtakat, a kormányhivatal döntött a gyermek családból történő kiemeléséről” – írta a hivatal.

címkék:
És ezeket olvastad már?