INSIDER

Megszólalt a móri mészárlás nyomozója: megdöbbentő dolgot mondott

17 évvel ezelőtt történt Magyarország legkegyetlenebb rablógyilkossága.
  • Szerző: Ripost

Csütörtökön lesz napra pontosan 17 éve, hogy Móron megtörtént a magyar kriminalisztika eddigi legkegyetlenebb rablógyilkossága. A móri mészárlásban nyolc ártatlan ember halt meg.

Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredes tagja volt a példátlanul kegyetlen bűncselekmény elkövetőinek felkutatására szerveződött nyomozócsoportnak.

"Ennek a nyomozásnak szinte minden pillanata örökre belevésődött az emlékezetembe. Bevallom, nagyon bántam volna, ha kimaradok egy ilyen horderejű ügy felderítéséből, miközben magánemberként azt gondolom, bár soha ne történt volna meg ez a borzalom" – kezdte a visszaemlékezést a volt életellenes nyomozó.

2002. május 9-én két fegyveres berontott az Erste Bank móri bankfiókjába, ahol gondolkodás nélkül mindenkit megöltek, aki a helyiségben tartózkodott. A személyzeten kívül ügyfelek is voltak az épületben: egy fiatal házaspár például hitelt akart intézni, míg a nagypapa a kisunokával a bank előtt várakozott.

"Sajnos, ahogy senki, úgy ők sem élték túl a vérengzést. Szörnyű volt szembesülni a hozzátartozók fájdalmával, amikor a helyszínen megtudták, hogy nincs remény, szerettüket soha nem látják viszont. Az egész nyomozással kapcsolatban kettős érzések kavarognak bennem. El kell ismerni, ritkán vall ekkora kudarcot a magyar rendőrség, végül azonban az élet mégis megoldotta, és a valódi tettesek rács mögé kerültek" – folytatta Kovács Lajos.

Mint ismeretes, a bűncselekménnyel Kaiser Edét és társát, Hajdu Lászlót gyanúsították először. Az ügyészségi vádiratban már csak Kaiser szerepelt mint elkövető. Õt a bíróság valós életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, hiába mondta végig a férfi, hogy semmi köze a móri mészárláshoz.

"Az elején én is hittem, hogy Kaiser a mi emberünk, ő követte el a bűncselekményt. Rengeteg minden szólt ellene, hogy mást ne mondjak, három tanú is benne ismerte fel az elkövetőt. A nyomozás előrehaladtával azonban erős kételyeim kezdtek lenni, hogy mégsem vagyunk jó nyomon. Sajnos, az élet engem igazolt. Az a pletyka azonban nem igaz, hogy emiatt az ügy miatt nyugdíjaztak, magam döntöttem úgy, hogy sok év után eljött az idő, hogy letegyem a lantot" – magyarázta a Blikknek a volt nyomozó, aki jelenleg tanít, diákjaival a móri ügy nyomozását is szokta elemezni.

Kaiser elítélése után jóval később, 2006-ban egy amatőr régész a Tarjáni erdőben egy hátizsákot talált, benne többek között egy Skorpió géppisztoly válltámaszával. Kiderült: az ehhez tartozó fegyverrel követték el a bankrablást. A nyomozók nem sokkal később Tatabányán elkapták a valódi tetteseket, Nagy Lászlót és társát, Weiszdorn Róbertet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?