INSIDER

Megszólalt a magyar utas: Így éltük túl a kényszerleszállást

Majdnem katasztrófa lett a vége egy magyar chartergép útjának. Smitula Gergő és barátnője is rajta volt azon az Antalyából induló, Debrecenbe közlekedő repülőgépen, amit a felszállás után fél órával visszafordultak, és kényszerleszállásra utasítottak. Kiderült: elrepedt a pilótafülke ablaka!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Hatalmas pánik tört ki egy Antalyából Debrecenbe tartó repülőgépen: teli volt magyarokkal a fedélzet, mindenki az életéért imádkozott. A repülőgép a törökországi fürdőhely repülőteréről szállt fel, ám nemsokra rá vissza kellett fordulniuk, mert problémát észlelt a pilóta. A rémisztő eseményekről Smitula Gergő számolt be a %%-nak.


"Egy hétre utaztunk ki a barátnőmmel Antalyába, hogy egy kicsit kikapcsolódjunk! Én vízilabdázom, ő meg rendezvényszervezőként dolgozik, elég nagy pörgésből állnak a hétköznapjaink. Gondoltuk, jó ötlet elutazni… Viszont, amikor elindultunk, körülbelül fél óra múlva közölték velünk, hogy a pilótának kényszerleszállást kell végrehajtania, mert technikai problémák léptek fel.

A stewardessek közölték, hogy mindenki maradjon a helyén és nyugodjon meg, de ezzel egy időben ők hirtelen leültek és bekötötték magukat. Mondanom sem kell, nem volt a legmegnyugtatóbb látvány!

– meséli Gergő.

A gép rázkódott, a gyerekek sikítottak

Körülbelül 200-an utaztunk a repülőn, mindenki azonnal pánikba esett.

Mivel a gép elkezdett rázkódni és hirtelen mozdulatokkal kisebb zuhanásokat érzékeltünk, kikészültünk. A gyerekek olykor hangosan felsikítottak és zokogtak a szüleiknek, mi pedig a legrosszabbra próbáltunk felkészülni…

nyelt nagyot Gergő.

"Hosszú óráknak tűnt a várakozás, körözött a gép, és azt is mondták, hogy ne ijedjünk meg, mert lehet, hogy meg fognak jelenni az oxigénmaszkok. Amikor végre leérkeztünk a földre, kinéztünk a kis ablakokon és megláttuk a tűzoltókat és a mentőautókat."

„Örüljenek, hogy élnek!”

"Kiszállásnál megkérdeztük a stewardesseket, hogy mi történt, erre azt mondta az egyik:"

Örüljenek, hogy élnek!

azzal letessékeltek minket. A párommal elmondtunk egy imát és megöleltük egymást. Ekkor már sok felnőtt is hangosan elsírta magát a megkönnyebbüléstől. A fedélzeten nem mondták, mi történt, csak utólag, azt mondták, hogy megrepedt a pilótafülke szélvédője egy légörvény vagy madár miatt.

Ezután egy egész éjszakát töltöttek spártai körülmények között az antalyai reptéren, majd másnap hajnali 6-kor indultak haza Debrecenbe egy másik géppel.

"Amikor újra felszállhattunk egy repülőre, Andit és engem is pánikhangulat fogott el. Hányingerünk lett, halálfélelmünk volt – de végül szerencsésen hazaértünk. Édesanyám sírva fogadott a debreceni reptéren"

– fejezi be Gergő a végül happy enddel végződő történetet. 

 

A csütörtöki napilapból kiderül, mi történik egy kényszerleszálláskor, miért nem baj, ha a pilóta hirtelen "leejti" a gépet, és miért köröz gyakran órákat egy gép a kényszerleszállás előtt a reptér körül.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?